3 nap az Őrségben buszos utazással, reggelivel és vacsorával, idegenvezetéssel, programokkal

Ajánlat kód: 36583
Netida Travel Utazasi Iroda
1 5
4.8 Kiváló
A vásárlók értékelése alapján!
Akár már:

115.000 Ft

Ajánlatkérés
Netida Travel Utazasi Iroda
1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép. (Nincs személyes ügyfélfogadás)
utazas@netida.hu
+ 36 1 490-0010
netida.hu/
Ajánlat kód: 36583

Vélemények

N. Hedvig

Szuper, hogy az utalványokat sokáig fel lehet használni, így van mozgásterünk az utazással, repülőjeggyel.

N. Botond.

Mi az ausztriai hegyekben voltunk, szuper volt a szállás!

F. Dénes

Mi Prágában voltunk és nagyon elégedettek voltunk a kiválasztott szállással. Amit a hotelen megspóroltunk, abból finomakat ettünk!

Az ajánlat leírása

Kalandozz a varázslatos Őrségben, kóstold meg a táj legfinomabb ételeit és italait!

Időpontok

  • 2023.10.06. - 2023.10.08.: , 115.000 Ft

Az ár tartalmazza 1 személyre

  • Az utazást felsőkategóriás autóbusszal
  • 2 éjszaka szállást panzióban, kétágyas szobákban
  • A reggelit és vacsorát
  • A megadott programokat
  • A magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza

  • A belépőjegyeket (helyszínen fizetendő) kb. 6.500 Ft/fő, nyugdíjas kedvezmény igénybe vehető
  • Az útlemondási biztosítást 2,2%
  • A kóstolókon kívüli italfogyasztást

Felár

  • Egyágyas felár 44.000 Ft

Program

1. nap: Budapest – Győr – Magyarszombatfa

A reggeli órákban indulás Budapestről autóbusszal Győrbe. Érkezés után séta a városközpontban. Először a Városház térre látogatunk, ahol a város jelképének számító, 1900-ban felavatott, eklektikus Városházát láthatjuk, ma a Polgármesteri Hivatal működik benne. A teret uraló épület homlokzatán a Mária Terézia által adományozott címer látható. 59 méter magas tornyából minden órában kisalföldi népdal csendül fel. A tér másik oldalán található szökőkút Győr három folyójának (Mosoni-Duna, Rába és Rábca) szimbóluma. A kút naponta többször zenél, az esti órákban pompás kivilágításában gyönyörködhetünk. A város mindig élettel teli sétálóutcájának felújításához számos helyi cég és magánember is hozzájárult. Anyagi segítségükért a várostól 1-1 padot kaptak szimbolikusan „ajándékba”. Nézegessük meg közelebbről a rajtuk található névtáblákat! Innen a Rába felé haladva találjuk a Napóleon-házat, ahol a császár az 1809-es csata után egy éjszakát el is töltött és emléket is „hagyott” maga után, a szemfülesek egy általa kihajított ágyúgolyót találhatnak a szemközti oldalon. Ezután a Kettős Rába-hídról gyönyörködünk a látványban, megcsodáljuk a Radó-szigetet, a várfal maradványait és a város fölé magasodó tornyokat. A Káptalan domb felé haladva található Püspökvár és épületegyüttese a mintegy ezeréves győri püspökség székhelye, melyet I. István királyunk alapított. Északi mellékhajójának oltárképét, a Könnyező Szűz Mária-képet 1655-ben Írországból menekítették Győrbe, mely 1697. március 17-én, Szent Patrik ünnepén vérrel könnyezett. A templom másik oldalhajójához a 15. században, gótikus stílusban épített kápolna hazánk egyik legjelentősebb nemzeti kincsét, Szent László király hermáját őrzi. Aranyból és drágakövekből készített mellszobra a lovagkirály koponyacsontját rejti. Gyalogos városnézésünket Győr megújult rendezvényterén, a Dunakapu térnél fejezzük be. A Káptalandomb lábánál megpihenhetünk a Vaskakas ivókútnál, mely a vár visszafoglalásakor jelentős szerepet játszott a város életében. Hogy pontosan mit, majd idegenvezetőnk elmeséli.

Rövid szabadidő után továbbutazunk Jákra, amit a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő példája, a kéttornyú Jáki templom tett híressé. A templom csodálatos módon illik a környező tájba, mesteri elhelyezése miatt már 10–15 km-ről jól látható, mintegy uralja a vidéket. A templom és bencés kolostor alapítására 1214-ben került sor, az építés közel 40 évig tartott, három szakaszban. Építése során több alkalommal is változtathattak a terveken, erről tanúskodnak a különféle szabálytalanságok. Történelme viharos: tűz, vihar és az oszmán hadsereg is megrongálta, többször helyre kellett állítani. Az utolsó nagy átépítés 1896 és 1904 közt zajlott, Schulek Frigyes tervei alapján.

A templom megtekintése után szálláshelyünkre utazunk. Vacsorára hagyományos őrségi ételekkel várnak minket.

Szállás: Ginti Panzió és Étterem

A mindössze 46 fő elhelyezésére alkalmas, nyugodt pihenésre kiváló, az Őrség hangulatát idéző Ginti Panzió szezonális szabadtéri úszómedencével, két sávos tekepályával, szaunával, hatalmas kerttel, bárral és közös társalgóval várja a vendégeket Magyarszombatfán. Éttermében a legkiválóbb őrségi ételeket kóstolhatjuk, nem beszélve a saját készítésű pékáruról.

2. nap: Barangolás az Őrségi Nemzeti Park területén: Őriszentpéter – Szőce – Pankasz – Velemér

Ízletes és bőséges falusi reggelink után ellátogatunk a Csörgőalma Gyümölcsöskertbe, ahol az ősi magyar gyümölcsfafajtákat nézhetjük meg. A kertet az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága hozta létre, mintegy 50 régi alma, körte, cseresznye és szilvafajtát gyűjtöttek össze megőrzési és bemutatási célból. Az őshonos fajták ellenállóak, nem kell permetezni őket, jól bírják a helyi talaj- és éghajlati viszonyokat. Általában periodikusan teremnek, egyik évben nagyon bő terméssel örvendeztetnek meg, máskor alig pár kosárnyit tudunk összegyűjteni róluk. Kaszáló gyümölcsösök, ahogy a nevük is utal rá a gyümölcs termés mellett szénát is szolgáltatnak a jószágnak, a kaszálás, széna lehordás következtében pedig értékes növényeket őriznek. A fajták felkutatása és begyűjtése folyamatosan történik a nemzeti park munkatársai által, akik kérésre oltóvesszőket tudnak biztosítani.

Ezután az őriszentpéteri termelői piacon vásárolhatunk a különleges, helyi termékekből, majd egy fazekasműhelyben az egyik legrégebbi mesterséggel ismerkedünk. Az Őrségben nagy hagyománya van a fazekasságnak, az agyagos talaj tette lehetővé a szakma virágzását ezen a vidéken. Sok családban nemzedékeken át, szülőről gyermekre szállt a szakmai tudás. Főként hagyományos őrségi sütő-főző edényeket, használati- és dísztárgyakat készítenek. Ha tetszik, amit látunk, vásárolhatunk is emlékbe vagy akár mindennapi használatra.

Következő állomásunk a Szőcei tőzegmohás láprét, mely páratlan élővilágával és az őrségi rétek kezelésével ismerteti meg a látogatót. A fokozottan védett természeti terület a jégkorszak végén jött létre, s így számos jégkorszaki maradványfajt megőrzött az utókor számára. Az aránylag kis területen mintegy tíz ritka tőzegmohafaj él, emellett olyan különleges növényeket láthatunk itt, mint a rovaremésztő kereklevelű harmatfű vagy a zergeboglár, illetve a tőzegeper, mely egyedül itt fordul elő az Őrségben. Többek között ezért is tartják a Szőce-patak völgyét a botanikusok hazai „eldorádójának”. A tanösvény pallósoron halad, kb. 1 km hosszú, könnyen teljesíthető.

Felüdítő sétánk után megnézzük a pankaszi szoknyás haranglábat, mely a kis település legmagasabb dombján áll, nemes egyszerűségével minden díszítés nélkül elbűvöli a látogatókat. Az őrségi településeket járva számos helyen láthatunk a templomtól elkülönülten álló, jellemzően fából épült haranglábakat. Elterjedésük elsősorban a reformáció térhódításával függ össze, hiszen kőtornyot csak a katolikusok emelhettek egészen II. József türelmi rendeletéig. A protestáns templomok csak harangtorony nélkül épülhettek. Az őrségi népi építészet eme jellegzetes építményei közül a pankaszi a legrégibb és leglátványosabb, igazi jelképévé vált a térségnek, gyakran láthatjuk térképek, útikönyvek címlapján.

Ezután a Veleméri templomot nézzük meg.  A kis őrségi falu büszkélkedhet Magyarország egyik legjelentősebb középkori román stílusú műemlékével, a Szentháromság-templommal. A kora gótikus templom belső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb épségben fennmaradt középkori falfestményei.

Programunk végeztével visszatérés a szállásra, vacsora.

3. nap: Szalafő / Pityerszer – Budapest

Falusi reggelink után Szalafőre indulunk, ahol a Pityerszeri Szabadtéri Múzeumot (skanzent) nézzük meg. Szalafő házai szellősen, egymástól kisebb-nagyobb távolságra épültek, hűen őrzi az Őrség falvaira máig jellemző honfoglalás-kori szeres településszerkezetet. Hét dombon épült, mindegyik dombja egy-egy szer. Ezek neve: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer és Templomszer, illetve Pityerszer. A szerek közül legismertebb a Pityerszer, az ott eredeti állapotukban megőrzött egykori parasztporták miatt. Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes épületei az 1700-as évekbeli állapotot tükrözik, ma is az eredeti környezetükben, korhű berendezéssel állnak a látogatók rendelkezésére. A skanzen fogadóépületében színvonalas kézművesbolt működik, valamint hagyományos őrségi ételeket kínáló pajtabüfé várja a vendégeket.

Az 1900-as évek óta termesztenek errefelé olajtököt, és a magjából sajtolással nyerik az olajat. A tökmagolajütés módszerét Burgenlandból lesték el az őrségiek. Ezzel az eljárással nem sérülnek, illetve bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok. Az Őrség "fekete aranyának” mondják a tökmagolajat. Szalafőn is több porta akad, ahol foglalkoznak vele. A szárított tökmagot — a családonként rendelkezésre álló egész mennyiség kiköpesztése után —egyszerre vitték a sajtolóba, többnyire vállra vetett zsákban. Ugyanekkor az olaj számára — a várható mennyiség szerint — egy vagy több olajos kannát, esetleg üveget is vittek magukkal. Az elkészítésnek négy fázisa volt, melyek a következők: darálás vagy őrlés, gyúrás, pirítás és sajtolás. A tökmagolaj felhasználása nagyon sokrétű, hiszen salátákhoz, süteményekhez, egyéb étkekhez, mint pl. a palacsinta, málé, pogácsa is használták ízesítésre. Napjainkban, az egészséges életmód térhódításával, újra a figyelem középpontjába került a tökmagolaj. Érdekes ízének, aromájának és illatának köszönhetően közkedvelt vendége volt az ünnepi és a hétköznapi étkezéseknek egyaránt. A népi gyógyászatban kiváló gyógyír a különböző emberi, de állati „nyavalyákra”, vesebántalmakra is. Ezeken felül a háborúban még világításra is használták a tökmagolajat.

Ezután visszaindulunk Budapestre. Érkezés az esti órákban.

Jó utat kívánunk!

Netida Travel Utazasi Iroda bemutatkozó

A Netida Utazási Iroda elvisz Téged szinte bárhová álmaid nyaralására,legyen szó tengerpartról, csodás természeti tájakról vagy izgalmas városnézésről. A külföldi utak mellett belföldi ajánlatokkal is
találkozhatsz náluk, hiszen az iroda igyekszik bemutatni közönségének Magyarország látnivalóit is, amelyekből több van, mint gondolnád! Különösen kedvező árakon juthatsz el célpontjaidra, ahol kényelmes,barátságos és exkluzív szállodákban pihenhetsz. Böngéssz a Netida utazásai között, s tervezd meg velük álmaid vakációját! Ügyfélszolgálatuk is készséggel áll rendelkezésedre, ha bármi kérdésed lenne valamelyik utazással vagy szállással kapcsolatban.
NetidaTravel - 1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép.
Netida Travel Utazasi Iroda
1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép.
(Nincs személyes ügyfélfogadás)
utazas@netida.hu
+ 36 1 490-0010

Ehhez az akcióhoz nem érkezett hozzászólás.

Dióhéjban

3 nap az Őrségben buszos utazással, reggelivel és vacsorával, idegenvezetéssel, programokkal

Fontos

Az utalvány megvásárlása nem egyenértékű a foglalással. Az ajánlat érvényessége a szabad helyektől függ • Egyéni igény kapcsán kérj árajánlatot az utazási irodától, a végleges kalkuláció ennek alapján módosulhat. • Vásárlás után érvényesítsd az utalványod emailben, az utazas@netida.hu címen.

Figyelem! Az árak az Euró árfolyama és az aktuális gazdasági helyzet miatt változhatnak. Ezért kérjük, vásárlás előtt kérjen ajánlatot az utazas@netida.hu email címen vagy az ajánlatkérés funkció segítségével! Kollégáink rövid időn belül pontos kalkulációt küldenek Önnek!

Ügyfélszolgálat

segitseg@alkupon.hu
+36 1 490-0010
+36 20 283 9008
  Elérhető
Hétfő - Péntek: 09:30-15:00
Oldal tetejére