Magyar Nemzeti Galéria: Múzeum+ CSONTVÁRY program október 15-én

Magyar Nemzeti Galéria
? Még nincs értékelve
Vásárolj és értékeld Te elsőként!
Előleggel:

610 Ft

Ajánlatkérés

Eredeti Ár Kedvezmény Megtakarítás
3.200 Ft 25% 800 Ft
Magyar Nemzeti Galéria
1014 Budapest Szent György Tér 2.
www.mng.hu

Akció Leírása

Ismerkedj Csontváry Kosztka Tivadar izgalmas életével és művészetével!

Az ár tartalmazza – A kupon teljes ára 2.400 Ft. Az Alkuponnak fizetendő 610 Ft, a fennmaradó 1.790 Ft-ot a szolgáltatóval kell rendezned!

  • Magyar Nemzeti Galéria: Múzeum+ CSONTVÁRY program október 15-én

Csontváry Kosztka Tivadar élete épp olyan izgalmas, mint a művei: vajon mi kell ahhoz, hogy egy végzett gyógyszerész palettára cserélje a pipettát? Annyi bizonyos, hogy 1880. október 13-án valami végérvényesen megváltozott az akkor még patikusként dolgozó Csontváry életében. A későbbi művész gyakran pingált unalomból krikszkrakszokat, ám amikor aznap a patika vezetője megpillantotta az egyik vénycédula hátuljára rajzolt ökrösszekeret, meglepettségében felkiáltott: „Mit csinál: hisz maga festőnek született!” Csontváry, miközben később tüzetesebben is tanulmányozta művét, hangot hallott, amely azt mondta neki: „Te leszel a világ legnagyobb napút festője, nagyobb Raffaelnél.” Csontváry sorsa ekkor végleg megváltozott – ahogy önéletrajzában fogalmazott, „e perctől fogva a világ legboldogabb embere lett”.

Világító sárgák, lángoló pirosak, fájdalmas rózsaszínek és borzongató kékek: micsoda szín- és árnyalatkavalkád! Nem véletlenül kiáltott fel így Pablo Picasso, amikor élőben megtekintette alkotásait Párizsban: „Nem is tudtam, hogy rajtam kívül más nagy festője is volt a századunknak…!”

ZENE EGÉSZ ESTE – Dresch Mihály Quartet

A Múzeum+ estéjét felejthetetlen zenei élménnyel koronázzuk meg. Dresch Mihály a magyar jazz egyik meghatározó szereplője. Zenéjében megéli a népi kultúrát és tudatosan képviseli az abban rejlő örökséget: muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. Munkássága világszerte elismert, nemzetközi szinten is az elsők között jegyzett előadó.

Üldögéljen varázslatos kupolaterünkben két programpont között és élvezze Dresch Mihály Quartetjének zenéjét egy pohár zamatos borral a kezében. Csontváry közel-keleti és mediterrán tájakon tett utazásait a kiváló zenész és zenekara autentikus világzenével idézi meg a látogatók számára.

ELŐADÁSOK

18.00  A hiedelmektől megszabadított Csontváry – Velledits Lajos festő-restaurátor előadása

Velledits Lajos azon kívül, hogy megkísérli Csontváry személyét az őt behálózó mendemondáktól megszabadítani, arról is mesél, mivel és hogyan festett a művész. Csontváry egy jól felépített sajátos munkamenet szerint dolgozott, amelyről eddig nagyon keveset hallhattunk. A restaurátor bemutatja azokat a vizsgálatokat, amelyek segítségével sikerült rekonstruálni a művész palettájának színeit. Ismert tény, hogy a Csontváry-hamisítványok mennyisége meghaladja a mester eredeti műveinek számát. A hamisítványokkal azért is érdemes foglalkozni, mert eladásuk is a Csontváry-életmű köré szőtt hiedelmekkel áll összefüggésben. A képhamisítás a festészet torzszülöttje. De „Aki a művészetet önmagáért szereti, annak sokszor a legszerényebb művészeti megnyilatkozások szerzik a legnagyobb örömet – jegyezte meg Scherlock Holmes, miközben félredobta a Daily Telegraph hirdetési oldalát…”(Conan Doyle: Holmes kalandjai, A vérbükkös tanya)

19.00 A Napút festője és a magyar irodalom – Széchenyi Ágnes irodalomtörténész előadása

Csontváry Kosztka Tivadar képei, de feltételezett és bizonyított pszichotikus érintettsége (hallucinációi) és csak későn felismert zseni sorsa megihlette a 20. századi magyar költőket is. Többek között Nagy László, Pilinszky János, Jánosy István és Marno János írtak a Csontváry-jelenségről, róla, hatásáról – olykor önmaguk művészi elődkeresése jegyében – verset. Az előadásban ezeket a verseket járjuk körül, amellett, hogy Csontváry saját verseit is mérlegre tesszük.

20.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS

Miért szeretjük Csontváryt?

Résztvevők: Gréczi Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője, Kelen Anna művészettörténész, a Virág Judit Galéria munkatársa, Molnos Péter művészettörténész és Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa.

A művész alkotásai valósággal rabul ejtik az embert: egyediség, misztikum, koloritgazdagság, szeretnivaló naivitás, levegő és fény sziporkázó játéka, szuverén szimbólumteremtés, egyedülálló modernség, izzás, a lélek ereje. Senkihez és semmihez nem hasonlítható sem Csontváry, sem páratlan életműve. De vajon miben rejlik a festő titka és nagysága?

TÁRLATVEZETÉSEK

18.00 és 19.15 Tiszta színek, új utak - Csiszár Beatrix tárlatvezetése

A 19. század végén Párizsban minden festő a Szalon elismerésére vágyott. De kik voltak azok, akiket kiutasítottak a Szalonról, s ma, több mint száz év elteltével mégis az ő képeiket keresik és az ő képeikért fizetnek kiemelkedően magas összegeket a műtárgypiacon?

A tárlatvezetés során többek között megismerjük, hogy ki volt Renoir fekvő nőalakjának modellje, hol festette Monet a szilvafáit, mit keresett Gauguin Tahitin és ki volt Rodin múzsája. Találkozási pont: D épület 1. emelet, 1800 utáni nemzetközi gyűjtemény

18.30 és 20.00 - „Ahogy a távoli visszhangok egyberingnak / valami titkos és mély egység tengerén.” (Charles Baudelaire: Kapcsolatok) - Koós Nikolett tárlatvezetése

Gondolatok a megfestett világok mögött meghúzódó megfesthetetlen emberi és művészi megélésekről. Találkozási pont: C épület 2. emelet, Modern idők

19.00 és 20.30 - Kripta és kupola – Éjszaka a város alatt és fölött - Sepsey Zsófia tárlatvezetése

Barangoljuk be együtt a Magyar Nemzeti Galéria épületét! Sétánk során megismerkedünk a Habsburg nádori kriptával, a csodálatos panorámát kínáló kupolával és az épület további különleges részeivel. Találkozási pont: C földszint, Információs pult

19.30 és 20.45 - Arany égbolt, beszélő képek – a gótikus szárnyas oltárok és táblaképek művészete - Király Zsuzsanna tárlatvezetése

A tárlatvezetés során a gyűjtemény legkorábbi darabjai fedik fel titkaikat. A táblaképek mellett a hosszú restaurációs munkálatok után újra látható kisszebeni Szent János-oltárt is megtekintjük. Találkozási pont: D épület 1. emelet, Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás

19.45 és 21.00 Különcök és keresők - Földváry Piroska tárlatvezetése

Az igazság nyomában, a lehetetlent kutatva, elveszve egy nagy kút feneketlen mélységében… Találkozási pont: C épület 3. emelet, Lépésváltás kiállítás

WORKSHOP

19.00–21.00 Város és természet Csontváry módra

Csontváry Kosztka Tivadar festészetében visszatérő motívum egyrészt a természet, a fák, a hegyek, a tenger és a vízesések ábrázolása, másrészt a különböző országok és kultúrák városai, a lakosai. A tökéletes Csontváry-montázs elkészítéséhez a recept egyszerű: a művészre jellemző erőteljes színekkel megalkotjuk a hátteret, a varázslatos naplementét, a kopár dombokat, a zöldellő réteket, vagy éppen a cédrus ágait. Ezt megfűszerezzük a már jól ismert ókori romokkal, tengerparti házakkal, illetve a képek szereplőivel. A foglalkozás során ízlés szerint használunk színes papírt, zsírkrétát, ollót, ragasztót és már keretezhetjük is.

ÚTVONALTIPP

Fantasztikus tájak sora: egy rendkívüli géniusz életútjának és művészetének állomásai várnak a látogatókra útvonaltippünk segítségével. Csontváry még életében legendává tette saját személyét – e legendának természetesen nélkülözhetetlen részét képezik utazásai is. Kisszebentől Párizsig, Rómától a Közel-Keletig, Hortobágytól Münchenig, Dalmáciától Libanonig a legfenségesebb természeti képződményeket és ember alkotta emlékeket örökítette meg művein. Utazzon Ön is Csontváryval és fedezze fel más művészek alkotásain is ezeket a bámulatos helyszíneket és hangulatokat!

FOTÓSAROK CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADARRAL

Csontváry Kosztka Tivadar, mivel a Magyar Nemzeti Galéria egy egész estet szentel a tiszteletére, előbújik a raktárból és önarcképe formájában elevenedik meg. A magával ragadó festmény csak a művész halála után, a gácsi patika padlásáról került elő, kiállításon már rég találkozhattunk vele. A kép a Napút-festő művészi magatartásának pontos tükörképe, Csontváry festővé érésének egyik fő műve. Páratlan lehetőség élőben is találkozni vele!

BÜFÉ

Bizony-bizony, ha az ember utazik, gyorsan megéhezik. Mit szólna néhány autentikus helyi fogáshoz, amelyeket Csontváry is megkóstolhatott a Közel-Keleten és a Mediterráneumban tett utazásai során? Bár ő szigorúan húsmentesen étkezett és gyakran hetekig gyümölcsön élt – ez a páratlan zseni már akkor is tudta, hogy mi a módi! –, a Múzeum+ esten ételek színes, illetve, széles palettájával csillapíthatjuk az éhségünket!

Jó szórakozást kívánunk!

1014 Budapest Szent György Tér 2.

Ehhez az akcióhoz nem érkezett hozzászólás.

Dióhéjban

Magyar Nemzeti Galéria: Múzeum+ CSONTVÁRY program október 15-én

Fontos

Bár a kupon előleges, de ha szeretnéd ajándékba adni, hogy az ajándékozottnak már ne kelljen fizetnie a szolgáltatónál, akkor vásárlás előtt írj nekünk egy emailt! Mi kiállítunk egy utalványt az ajándékozott nevére, amit kinyomtatva vagy elektronikusan is át tudsz adni. Ilyen esetben a kupon teljes árát nekünk fizeted, így a megajándékozottnak már semmi tennivalója nem lesz!

Beváltható: 2020.10.15.-ig
Az Alkupont vidd magaddal a helyszínre! • Bármennyi Alkupon vásárolható és ajándékozható!

Ügyfélszolgálat

segitseg@alkupon.hu
+36 1 490-0010
+36 20 283 9008
  Elérhető
Hétfő - Péntek: 09:30-15:00
Oldal tetejére