9.990 Ft helyett 6.990 Ft: Űzd el a telet a mohácsi busókkal! Látogatás a híres mohácsi busójárásra, egynapos buszos kirándulás 1 személy részére 3 márciusi időpontban

Neoline Utazási Iroda
1 5
3.8 Nagyszerű
A vásárlók értékelése alapján!
Akár már:

6.990 Ft

Ajánlatkérés
Neoline Utazási Iroda
Budapest, Szentkirályi u. 5, 1088
06 (1) 317 1256

Vélemények

H. Levente

Nagyon sok egynapos buszos út van érdekes látnivalókhoz, aki bírja az ilyet, annak nagyon jó!

V. Hedvig

Velencében szilvesztereztünk, rengetegen voltak, de nagyon élveztük!

R. Károly

Nagyon tetszett Prága, jó volt az idegenvezető is!

Az ajánlat leírása

Vegyél részt a mohácsi busójárás forgatagában, ismerkedj a népszokásokkal, egyél jókat a Kóló téren és segíts a busóknak elűzni a telet!

Időpont

  • 2019. március 03.,

Az ár tartalmazza 1 személyre

  • Kirándulás a mohácsi busójárásra
  • Autóbuszos utazás

Az ár nem tartalmazza

  • Emlékpark: 1.500 Ft
  • Busó udvar: Felnőtt: 1.000 Ft, Gyerek/Nyugdíjas: 600 Ft
  • Foglalási díj: 1.000 Ft/fő (kötelezően az irodában fizetendő)

Program

Elutazás reggel 7.00 órakor a Blaha Lujza téri parkolóból. Először Sátorhelyen a Mohácsi Történelmi Emlékhelyet keressük fel. 1526-ban itt vívott sorsdöntő csatát a II. Lajos vezette magyar sereg Szulejmán szultán török hadával. Mindössze másfél óra leforgása alatt tizennyolcezer katonánk esett el, a középkori Magyarország elveszítette királyát és részekre hullott. 1976-ban, a csata 450. évfordulóján átadott emlékhelyet tekinthetjük meg.

Ezt követően visszaszállunk a buszra, és továbbutazunk Mohács belvárosába, ahol a nemrégen átadott és felavatott Busó udvart keressük fel még a délelőtti órákban.

Itt már javában kezdődhet a busó hangulat, hiszen közel 70 élethű busóalakkal, a rendezvény kellékeivel, a telet jelképező koporsó vesztőhelyével és nem utolsó sorban a busó-máglyával találkozhatunk a kiállítás megtekintésével.

Délután szabad program, részvétel a fesztiválon és a forgatagban. Az egész napos rendezvény ideje alatt étkezési lehetőség a Kóló téren, ahol hatalmas serpenyőkben illatoznak a sültek, az egytálételek és finomabbnál finomabb különlegességek közül választhatunk. Hazautazás tűzgyújtás után (kb. 18.30-kor), visszaérkezés Budapestre 21 óra körül.

Lássunk egy kis történeti áttekintést a busójárásról!

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsang időszakának fontos eseményei a jelmezes, álarcos alakoskodások. A magyarországi farsangi szokások közül az egyik legismertebb, illetve legnépszerűbb a mohácsi horvátok (sokácok) busójárása. A 18-19. században még tiltott szokásokat a 20. század elején mesterségesen élesztették újjá.

A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra női bütykös harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marha-kolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplő vagy a soktollú, fából összeállított buzogány volt. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

Jó utat kívánunk!

Budapest, Szentkirályi u. 5, 1088
06 (1) 317 1256

Ehhez az akcióhoz nem érkezett hozzászólás.

Dióhéjban

Látogatás a híres mohácsi busójárásra, egynapos buszos kirándulás 1 személy részére 3 márciusi időpontban

Fontos

Beváltható: 2019.03.05.-ig
Időpont • 2019. március 03., • Az Alkupon megvételét követően előzetes bejelentkezés szükséges emailben: kalandozas@t-online.hu • Bármennyi Alkupon vásárolható és ajándékozható

Ügyfélszolgálat

segitseg@alkupon.hu
+36 1 490-0010
+36 20 283 9008
  Elérhető
Hétfő - Péntek: 09:30-15:00
Oldal tetejére