9 napos körutazás az első magyar Adria-kutató expedíció nyomában, busszal, reggelivel, idegenvezetéssel

Ajánlat kód: 43166
Netida Travel Utazasi Iroda
1 5
4.8 Kiváló
A vásárlók értékelése alapján!
Akár már:

387.000 Ft

Ajánlatkérés
Netida Travel Utazasi Iroda
1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép. (Nincs személyes ügyfélfogadás)
utazas@netida.hu
+ 36 1 490-0010
netida.hu/
Ajánlat kód: 43166

Vélemények

N. Hedvig

Szuper, hogy az utalványokat sokáig fel lehet használni, így van mozgásterünk az utazással, repülőjeggyel.

N. Botond.

Mi az ausztriai hegyekben voltunk, szuper volt a szállás!

F. Dénes

Mi Prágában voltunk és nagyon elégedettek voltunk a kiválasztott szállással. Amit a hotelen megspóroltunk, abból finomakat ettünk!

Az ajánlat leírása

Járd végig az expedíció legizgalmasabb pontjait!

Az ár tartalmazza 1 személyre

  • az utazást autóbusszal
  • a szállást 3*-os szállodákban, kétágyas szobákban
  • a reggelis ellátást
  • a kompjegyeket
  • a helyszíni közlekedést
  • a megadott programokat
  • a magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza

  • az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%
  • a belépőket (helyszínen fizetendő) kb. 12 EUR
  • BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)
    • Nívó: 640 Ft/fő/nap
    • Top: 860 Ft/fő/nap
    • Top Extra: 1.320 Ft/fő/nap

Felár

  • Egyágyas felár 93.000 Ft
  • Fakultatív programok
    • Blue World Institute delfinles (előzetesen fizetendő) 25.200 Ft
    • Busi / Bisevo hajókirándulás (előzetesen fizetendő) 32.000 Ft
    • Pelagosa / Palagruza hajókirándulás (előzetesen fizetendő) 69.300 Ft

Program

1. nap: Budapest – Rijeka - A modern európai és magyar tengerkutatás hőskora

Indulás Budapestről, a Hősök-teréről reggel 06:30-kor, felszállási lehetőséggel a budaörsi úton Dayka Gábor utcai buszmegállónál (és felüljáró). Folyamatos utazás az M7, majd a horvátországi autópályán, 2,5 óránkénti pihenőkkel. Útközben a modern európai tengerkutatás néhány fejezetének, „hőskorának” megismerése: A Challenger Expedition (1872-1876); az Osztrák-Magyar Északi-sarki Expedíció (1872-1874); és I. Albert monacói herceg tengeri expedícióinak, illetve a monacói Institut és Musée Océanographique históriáinak áttekintése. Kik voltak az 1913. évi Első Magyar Adria-kutató Expedíció résztvevői? Milyen célkitűzésekkel és merre jártak? Az expedíció tagjainak bemutatása, szemelvényekkel könyveikből, illetve az A Tenger c. néhai havi folyóiratban megjelent írásaik alapján.

Fiuméhez (ma Rijeka) közeledve vázlatos ismertető Gonda Béla munkásságáról, illetve a Magyar Adria Egyesület tevékenységéről. Felkészülés Fiume látnivalóiból G.B. „A Magyar Tengerészet és a Fiumei Kikötő” c. nagyszerű műve alapján. Kora délutáni érkezés Rijekába. Látogatás a néhai Császári és Királyi Haditengerészeti Akadémia épületénél, majd a Rendező Pályaudvaron. Rövid utazás busszal a Kapucinusok kolostortemplomáig. Közös séta a Tengerészeti Hatóság palotájától a néhai Zichy mólóra (és a Stefánia rakparthoz), majd a Szapáry rakparton az Adria Palotához, a Baross kikötőhöz, s onnan a Városi színházhoz, majd az Árucsarnokokhoz. Rövid szabadidő a néhai Mária Terézia mólón. Szállás Rijekaban.

2. nap: Tengerészeti Múzeum - Irány a Quarnero szigetvilága

Reggeli után séta a Tengeri Piacon, majd közös látogatás a Hauszmann Alajos tervei alapján épült, a Millennium évében átadott, néhai Magyar Királyi Kormányzói Palotában (Tengerészeti Múzeum). A ma is igen impozáns épület (és persze a tengeri kiállítások) közös megtekintése. Utazás Veglia / Krk szigetére, fotószünet a Fiumei-öböl látványával. (Itt tette meg próbakörét az Első Magyar Adria-kutató Expedíció hajója 1913. október 10-én.) Az SMS Najade pozíciós táblázatának, illetve útvonal térképeinek tüzetes áttekintési lehetősége, a régi olasz nevek tanulmányozásával. (Emlékutazásunk során a Najade hajónaplójának, illetve a kor írásmódjának megfelelően, az eredeti olasz elnevezéseket is használjuk.) Átkompolás Cherso / Cres szigetére. Utazás busszal a sziget borotvaéles, égbeszökő gerincén. Fotószünet a 639 m magas Sis csúcsa alatt, ahonnan egyszerre „két tenger látszik”, majd a bátrabbaknak rövid túra a hajmeresztő panorámát nyújtó gerincen. Séta Cherso (Cres) olaszos, középkori óvárosában. A város a mediterrán oliva olaj, méz és bor előállítás nagyhírű központja évszázadok óta. Késő délutáni érkezés az ókori „Kis-Szuez”, Ossero / Osor püspöki városához. A víz alá került római kikötőromok megtekintése, rövid sétával. Átjutás Lussin / Losinj szigetére, majd utazás Lussin piccolo / Mali Losinj városába. Lussin piccolo Trieszt és Fiume felvirágzása előtt az Adria hajógyártási és tengerészeti központjaként működött. Még ma is létezik néhai osztrák-magyar hajógyára, s szerény halászflottával (nagyszerű halpiaccal) rendelkezik. A festői öblökkel és hegyekkel körbeölelt mediterrán paradicsom valaha a Habsburgok legkedveltebb vitorlás és tengeri nyaraló központja is volt. Az esténként élettel teli, elegáns kikötői sétánya, rejtőzködő luxusvillákkal ékesített öblei, a Földközi-tenger térségének egyik legszebb gyöngyévé emelik. Bejelentkezés a hotelünkbe. Esti fakultatív sétalehetőség a Suncana uvala (Napfény partja) fenyvesekkel ölelt tengerparti sétányán. Szállás Mali Losinjban.

3. nap: Lussin hajógyárában - Fakultatív delfin megfigyelés

Reggeli után üzemlátogatás a máig működő hajógyárban (Losinpljov Shipyard), majd séta és rövid szabadidő Mali Losinj óvárosában és meseszép kikötőjében. Átutazás Lussin grande / Veli Losinj máig is részben olasz nyelvű városkájába. Az osztrák-magyar hullámtörő fotózása, séta az óvárosban, majd a velencei erődtoronyban berendezett Tengerészeti Múzeum megtekintése. Fakultatív látogatás (előzetes egyeztetés alapján) a Blue World Institute delfinkutató központban, majd kb. 2,5 órás delfinles, monitor típusú, speciális motorcsónakkal. (A hajózás hossza: 2,5 óra.)

A delfinlesen részt nem vevő útitársak Veli Losinjban töltik szabadidejüket, vagy visszatérhetnek a hotelbe, ahonnan nagyszerű séták tehetőek pl. a Cikati-öbölbe. (A Habsburgok néhai „magán-öblét” az 1800-as évek második felében kezdték beépíteni luxusvillákkal és hotelekkel. A Villa Carolina fotózási lehetősége majd séta az ultramodern Hotel Bellevue kiépített strandján.). Strandolási, pipás búvárkodási lehetőség. Szállás Mali Losinjban.

4. nap: Utazás Sebenico-ba és Trau-ba, tengeren és szárazon

Korai reggeli után indulás 07:30-kor Merag kikötőjébe. Rövid „visszahajózás” Krk szigetére, majd utazásunk megkezdése Sebenico / Šibenik városába. Útközben ismertetés az Első Magyar Adria-kutató Expedíció sebenicoi tartózkodásáról, a mára UNESCO világörökségi védelem alatt álló velencei tengeri és szárazföldi erődökről. Néhány szó a Császári és Királyi Haditengerészet (K. u. k. Kriegsmarine) flottájáról, legfontosabb kikötőiről. A városba érve látogatás a XV. századi, UNESCO világörökségi Szent Jakab katedrálisnál. Pihenő vagy fakultatív “felkapaszkodási” lehetőség az óváros fölé tornyosuló Szent Mihály erődbe. Közös utazás busszal a város előterében kígyózó Szent Antal tengeri csatornához. Bejutás gyalog az UNESCO világörökségi Szent Miklós tengeri erődbe. Koraesti indulás trogiri szállásunkra. Útközben IV. Béla király (1235-1270) mongolok előli menekülésének igaz meséjét elevenítjük fel, B. Szabó János “A tatárjárás” c. műve alapján. Trau / Trogir néhai (a magyar királyt segítő) polgárainak és mai turisztikai látnivalóinak méltatása.

Vacsora után fakultatív látogatási lehetőség taxival Trogir óvárosában. Szállás Trogir mellett.

5. nap: A nyílt tengeren Lissa szigetére

Reggeli utáni indulás Spalato / Split kikötőjébe 8:00 órakor. Bekompolás a nyílt vizekre, vagyis Lissa / Vis szigetére tartó járatra. 3 órás hajózás az „Adria Máltája” fővárosának kikötőjébe. A buja zöld növényzettel fedett sziget 57 km távolságra fekszik a horvát partoktól (119 km-re Olaszországtól), félúton a Trieszti-öböl és az Otrantói-szoros között. Stratégiai szerepét már az ókori görögök és rómaiak is felismerték, s 1809-ben vált a Brit Királyi Haditengerészet (Royal Navy) adriai támaszpontjává, „Little Malta” néven. Ma is álló erődjeit (Fort King George, Tower of Duke Wellington, Fort Hoste Battery) is britek építették. Az 1815-ös Bécsi Konferencián került osztrák kezelésbe, 1866. júliusában a sziget partjainál zajlott a Lissai csata, a Császári és Királyi Hadiflotta egyik legfontosabb győzelme. A “Kis-Málta” az “Adria közepén” lévő, legtávolabbi, nyílt tengeri szigetek „bázis-kikötője”. Erre hajózott az 1913.évi expedíció is, Busi tengeri barlangjaihoz, illetve Pelagosa mélytengeri szirtjeihez… A mi utunk is erre folytatódik tehát… Kikötéskor az egyedülálló kikötői pálmaerdő, illetve festői tengerésztemető fényképezése, majd látogatás a K. u. k. Kriegsmarine oroszlános emlékművénél. Szállodai szobánk elfoglalása, majd pihenő és strandolási lehetőség. Kiadós (ingyenes) fakultatív sétalehetőség az idegenvezető részvételével az óvárosban és a kikötőben, a néhai osztrák-magyar tengeri erődhöz. Este az előttünk álló választható tengeri programok áttekintése. (A programokra előzetesen lehet jelentkezni.) Szállás Vis szigetén.

6. nap: Pelagosa óceáni mélységei

A mai napon két program között választhatnak az utasok:

1. Egész napos szabadidő a hotel strandján és Vis városában. A busz 12:00 – 17:00 óra között viszi át a pihenőket, igény esetén Comisa / Komizsa városkájába, a sziget nyugati oldalára.

2. Fakultatív hajózás Comisából – Pelagosa szigetére

Csomagolt reggelink felvétele, majd utazás Comisa / Komizsa városkájába. 07:00-kor kihajózás a nyílt tengerre, az „Adria közepére”, a partoktól 124 km távolságra lévő Pelagosa / Palagruza szigetére. A nap folyamán többször is előkerülnek az 1913. évi expedíció résztvevőinek ide vonatkozó írásai cikkei. A csodaszép, 1400 m hosszúságú sziget Diomédész argoszi király (Odüsszeusz társa a Trójai háborúban) állítólagos temetkezési helye. Bércei 90 m magasságra tornyosulnak a végtelen kékség fölé, homéroszi eposzokba illő vadregényességgel. Óceáni mélységű környező víztömegei az Adria halban leggazdagabb területei. Palagruza egésze védett terület, számos csak itt élő növénnyel. A festői sziget tetején 1875-ben az Osztrák-Magyar Haditengerészet mérnökei tervezték és építették meg a Földközi-tenger egyik legnagyobb (s máig legszebb) világítótornyát. Kikötés a valószínűtlenül távoli szigeten, majd túra a világítótoronyhoz. A szédületes körpanoráma fotózása, a „légi felvételek” élvezete. Késő délutáni visszahajózás Vis szigetére. (A hajózás hossza: 10-12 óra.) Szállás Vis szigetén.

7. nap: A bisevoi Kék-, és Barátfóka tengeri barlangokban

A mai napon két program között választhatnak az utasok:

1. Egész napos szabadidő a hotel strandján és Vis városkájában.

2. Fakultatív hajózás Comisából – Busi szigetére

Reggeli után átutazás Comisa / Komizsa városkájába, Dalmácia talán leghíresebb halászati központjába. A régi tengeri életmód “felidézése” az Első Magyar Adria-kutató Expedíció résztvevőinek írásai alapján. Látogatási kísérlet a Velencei toronyban berendezett Halászati Múzeumban, majd rövid ismerkedés a hagyományos latinvitorlás halászhajókkal. Kihajózás a 15 lakosú (!) Busi / Bisevo szigetére. A 6 km2 területű mészkősziget, valaha a földközi-tengeri barátfókák egyik utolsó élőhelye volt. (Az 1913. expedíció tagjai is fókák begyűjtése célján látogattak ide.) A sziget csodái a fehér falakban kialakult 24 m hosszúságú, 15 m belmagasságú Kék-barlang, illetve a Barátfóka-barlang. Látogatás a barlangokban, úszási lehetőséggel a különleges kék “varázsvilágban”. Pihenő, úszás a Porat-öböl strandján, majd a sziget nyugati, nyílttengeri oldalának körbehajózása. Visszahajózás Komizsára, megérkezés után fürdőzési lehetőséggel a reneszánsz stílusú, Kalózok Miasszonyunk temploma csodaszép strandján, a régi, osztrák-magyar halkonzerv üzem oldalában. Koraesti visszautazás Vis-be. (A hajózás hossza: 3,5-4 óra.)

Felkészülés a másnapi korai kihajózásra. Szállás Vis szigetén.

8. nap: Spalato és Trau UNESCO világöröksége és hajózási múzeuma

Csomagolt reggelijeink átvétele majd 2 perces buszozás a kikötőbe. 05:30-kor kifutó kompunk 08:00 órára érkezik Split kikötőjébe. Helyi idegenvezetőnk 2 órás séta során mutatja meg a Diocletianus római császár (284-305) palotájából kialakított UNESCO világörökségi óváros ókori, illetve középkori műemlékeit. Néhány igaz mese az Árpád-házi és Anjou uralkodók Velence elleni háborúiról, a Magyar Királyság és a Serenissima Dalmáciáért folytatott évszázadokon átnyúló versengéséről. Az 1913. évi magyar tengerkutató expedíció ide vonatkozó eseményeinek vázlatos áttekintése, majd látogatás a Hajózási Múzeumban (Pomorski Muzej Split). 1,5 órás szabadidő a pálmasoros Riván, majd utazásunk megkezdése Trau / Trogir óvárosába.

Trogir teljes óvárosa UNESCO világörökségi védelem alatt áll. Informatív városnézésünk időtartama kb. 1 óra. A rendelkezésre álló időtől függően, illetve a csoport közös döntése alapján töltjük délutánunkat, koraesténket a városban, majd jelentkezünk be szállodánkba. Szállás Trogir mellett.

9. nap: Trogir - Budapest

Kényelmes reggeli, majd hazautazásunk megkezdése. Az Első Magyar Adria-kutató Expedíció- és 110 éves évfordulós emlékutazásunk eredményeinek áttekintése. Budapestre érkezés a késő esti órákban.

Jó utazást kívánunk!

Netida Travel Utazasi Iroda bemutatkozó

A Netida Utazási Iroda elvisz Téged szinte bárhová álmaid nyaralására,legyen szó tengerpartról, csodás természeti tájakról vagy izgalmas városnézésről. A külföldi utak mellett belföldi ajánlatokkal is
találkozhatsz náluk, hiszen az iroda igyekszik bemutatni közönségének Magyarország látnivalóit is, amelyekből több van, mint gondolnád! Különösen kedvező árakon juthatsz el célpontjaidra, ahol kényelmes,barátságos és exkluzív szállodákban pihenhetsz. Böngéssz a Netida utazásai között, s tervezd meg velük álmaid vakációját! Ügyfélszolgálatuk is készséggel áll rendelkezésedre, ha bármi kérdésed lenne valamelyik utazással vagy szállással kapcsolatban.
NetidaTravel - 1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép.
Netida Travel Utazasi Iroda
1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép.
(Nincs személyes ügyfélfogadás)
utazas@netida.hu
+ 36 1 490-0010

Ehhez az akcióhoz nem érkezett hozzászólás.

Dióhéjban

9 napos körutazás az első magyar Adria-kutató expedíció nyomában, busszal, reggelivel, idegenvezetéssel

Fontos

Az utazásról a fontos tudnivalókat és a részvételi díj tartalmát a szöveg leírásában találod. Az ajánlat érvényessége a szabad helyektől függ • Egyéni igény kapcsán kérj árajánlatot az utazási irodától, a végleges kalkuláció ennek alapján módosulhat. • Vásárlás után 2 munkanapon belül érvényesítsd a megvásárolt utazási szándékod emailben az utazas@netida.hu címen, ajándékutalvány esetében is.

Figyelem! Az árak az Euró árfolyama és az aktuális gazdasági helyzet miatt változhatnak. Ezért kérjük, vásárlás előtt kérjen ajánlatot az utazas@netida.hu email címen vagy az ajánlatkérés funkció segítségével! Kollégáink rövid időn belül pontos kalkulációt küldenek Önnek!

Ügyfélszolgálat

segitseg@alkupon.hu
+36 1 490-0010
+36 20 283 9008
  Elérhető
Hétfő - Péntek: 09:30-15:00
Oldal tetejére