Irány Noé földje, Örményország, Jereván és Zvartnots híres régészeti lelőhelye!
Időpontok
Az ár tartalmazza 1 személyre
Az ár nem tartalmazza
Felár
Program
1. nap: Budapest - Jereván
Indulás Budapestről menetrend szerinti járattal, átszállással. Éjszaka a repülő fedélzetén.
2. nap: Jereván
Érkezés Jerevánba a hajnali órákban. Transzfer a központi fekvésű szállodánkba. Rövid pihenő, majd késői reggeli. 11.00-kor kezdjük a városnézésünket Jerevánban, Örményország fővárosában, a kaukázusi régió egyik legfontosabb ipari és kulturális központjában. A város több mint 2780 éves, így a világ egyik legősibb városa. Városnézésünk során megtekintjük a Cascade-t, a Cafesjian művészeti központot, az Operaházat, a kijevi hidat, a Köztársaság teret, az elnöki palotát, a Tudományos Akadémiát, a parlamentet, Világosító Szt. Gergely székesegyházat, a Győzelem parkot és az „Örményország anyja” szobrot.
Az Ararat konyakgyárban megismerkedünk az örmény párlat elkészítésének titkaival és koccintunk is a szerencsés érkezésre. Végül ellátogatunk a “Vernissage” bolhapiacra, ahol ajándékokat, ékszereket és kézműves tárgyakat is vehetünk.
Vacsora egy helyi étteremben. Az örmény menü mindig gazdag, de ügyelnek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak: a húsételek mellé például mindig zöldséges kiegészítőket tálalnak. A levesek, előételek szerepe is fontos, a menü végén pedig csak olyan ételeket esznek, amelyek nem terhelik tovább a gyomrot. Mindig természetes alapanyagokat használnak, jellemző fűszerük a sáfrány, a tárkony és a mazsola. Mi mással is öblíthetnék le ezeket a különleges fogásokat, mint a világhíres örmény brandyvel, az Araráttal. A legenda szerint az emberiség akkor kóstolta meg először a bort, és érezte annak mágikus hatását, amikor Noé kortyolgatni kezdte az Ararát-hegy lábánál. 2500 évvel ezelőtt már javában zajlott a borkészítés az örmény lejtőkön, és a kiváló minőségű borokból pedig borpárlatot kezdtek készíteni a 12. század tájékán. Szállás Jerevánban.
Szállás: Ani Central Inn 4*
3. nap: Khor Virap - Noravank apátság – Areni - Zorats Karer - Goris
Reggeli után kijelentkezünk a szállodából, majd utunk a Khor Virap kolostorhoz vezet. A kolostor híres zarándokhely, ahol Szt. Gergely több mint egy évtizedig raboskodott. A monostor lenyűgöző épületegyüttese egy főtemplomból és két sírtemplomából áll. Az apátság felett magasodik az Ararát hegye, mely csodálatos látványt nyújt. Ezt követően kirándulás a 13. században alapított Noravank apátságba, mely a középkori örmény építészet egyik remekműve.
Útközben megállunk egy családi borászatnál, mely ízletes vörösborairól ismert. Látogatásunk során bejárjuk a szőlőültetvényeket, megismerjük az örmény borászati hagyományokat, beszélgetünk a pincészet tulajdonosaival, és megkóstoljuk a finom boraikat.
Délután tovább utazás Karahunjba, Zorats Karerhez, egy 6000 éves „csillagvizsgáló”-hoz, mely az „Örmény Stonehenge”-ként ismert.
A nap végén érkezés Gorisba. A város a jellegzetes gyümölcspálinkáiról ismert. Vacsora egy helyi étteremben. Szállás Gorisban.
Szállás: Goris Mina 4*
4. nap: Goris – Tatev – Selim karavánszeráj – Szeván-tó
Reggelit követően kijelentkezés a szállodából. A világ leghosszabb pályájú, 5,7 km hosszú, utasokat szállító kabinos libegőjével közelítjünk meg a hihetetlen természeti környezetben lévő Tatev apátságot. A kolostor az ország egyik legfontosabb szellemi központja, egy szikla szélére épült, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környék hegyláncolataira.Tovább utazunk a Szeván-tó felé, átkelünk a Selim-hágón. Megállunk a 2.410 m magasan fekvő Selim karavánszerájnál, amely 1332-ben épült.
Folytatva utunkat meglátogatjuk a Mikayelyan családi farmot. Arman Mikayelyan gazda már évek óta kézműves sajtokkal látja el az örmény főváros borozóit és pincéit. A farm „szíve” a pince, ahol a sajtok a végső formájukat nyerik el. A látogatás során 8 féle kézműves sajtot kóstolunk meg, és ott is vacsorázunk. Szállás a Szeván-tó környékén.
Szállás: Sevan Best Western Bohemian 3* (júniusban, szeptemberben), Tsaghkadzor Mariott 4* (júliusban)
5. nap: Sevanakvank kolostor - Geghard apátság – Garni - Bazaltorgona - Jereván
Reggeli után kijelentkezés a szállodából. Jereván felé tartó utunk során elsőként a 9. századi Sevanakvank kolostort látogatjuk meg, amely a Szeván-tó észak-nyugati részén található. Következő állomásunk a Geghard apátság, ami egy egyedülálló építészeti műalkotás, és amit a 4. században részben a környező hegyekből faragtak. Majd Garni következik, ahol Örményország egyetlen hellén-pogány temploma található (1. sz.). A monumentális építmény festőien szemlélteti az ókori örmény építészetet.
Később egy falusi vendégházban lehetőségünk nyílik megismerni a tradicionális örmény lepény-kenyér, a “lavash” készítésének rejtelmeit, mely egyébként az UNESCO Világörökség szellemi-kulturális öröksége. A kenyérnek olyan fontos szerepe van, hogy gyakran a reggelizek, ebédelek vagy vacsorázok kifejezéseket is úgy mondják: kenyeret eszem. A lavash élesztővel készülő kelesztett kenyérféle, víz, liszt és só hozzáadásával készül. Ez a hosszúkás, három-négy milliméter vastagságú, magas kalória tartalmú, könnyen emészthető lepény, amelyet azonos technikával készítenek az asszonyok már évezredek óta, sajttal, friss fűszernövényekkel, petrezselyemmel, hagymával és bazsalikommal ízesítve minden étkezés alapja.
4 kerék meghajtású dzsipekkel elmegyünk a Garni-szurdokba. A szurdok oldalai mentén a Goght folyó által kivájt, jól megőrzött bazaltorgonát a "Kövek szimfóniájaként" emlegetik.
Visszatérés Jerevánba. Vacsora egy helyi étteremben. Szállás Jerevánban.
Szállás: Ani Central Inn 4*
6. nap: Jereván - Echmiadzin - Zvartnots
Reggeli után utazás Echmiadzinbe, mely az Örmény Apostoli Egyház központja, és ahol megtekintjük a 3. századból származó főszékesegyházat, amelyet Szt. Gergely építtetett és a Világörökség része. Az egyházi múzeumban találhaó a z a lándzsa, mellyel a hagyomány szerint Jézus Krisztust átszúrták a kereszten.
Úton Jereván felé megállunk a 7. századi Zvartnots templomromnál, melyet 930-ban egy földrengés pusztított el, és egészen a 20. századi felfedezéséig elveszett a történelem rengetegében.
A Matenadaran múzeum az ókori kéziratok és könyvek egyik leggazdagabb értéktára. A gyűjtemény több mint 100.000 kéziratból és dokumentumból áll, amelyek abból a korból származnak, amikor Szent Mesrop Mashtots megalkotta az örmény ABC-t. Végül megállunk a “Shouka”-nál, mely egy közkedvelt helyi gyümölcspiac, ahol különleges friss és szárított gyümölcsöket vehetünk a családunk számára. Vacsora egy étteremben. Visszatérés a szállásra.
7. nap: Jereván - Budapest
Hidegcsomagos reggelink átvétele után kijelentkezés a szállodából. Transzfer a repülőtérre, hazautazás Budapestre, menetrend szerinti járattal, átszállással.
Jó utat kívánunk!
Jelentkezz be vagy regisztrálj és utána tudsz kérdezni!
Az utazásról a fontos tudnivalókat és a részvételi díj tartalmát a szöveg leírásában találod. Az ajánlat érvényessége a szabad helyektől függ • Egyéni igény kapcsán kérj árajánlatot az utazási irodától, a végleges kalkuláció ennek alapján módosulhat. • Vásárlás után 2 munkanapon belül érvényesítsd a megvásárolt utazási szándékod emailben az utazas@netida.hu címen, ajándékutalvány esetében is.
Figyelem! Az árak az Euró árfolyama és az aktuális gazdasági helyzet miatt változhatnak. Ezért kérjük, vásárlás előtt kérjen ajánlatot az utazas@netida.hu email címen vagy az ajánlatkérés funkció segítségével! Kollégáink rövid időn belül pontos kalkulációt küldenek Önnek!
segitseg@alkupon.hu | |
+36 1 490-0010 +36 20 283 9008 |
|
Elérhető Hétfő - Péntek: 09:30-15:00 |
Ehhez az akcióhoz nem érkezett hozzászólás.
Kérdezz az akcióról