7 napos emléktúra a Dél-Adrián az Osztrák-Magyar Haditengerészet nyomában, reggelivel, 4 vacsorával, 1 ebéddel, szakmai idegenvezetéssel

Ajánlat kód: 38682
Netida Travel Utazasi Iroda
1 5
4.8 Kiváló
A vásárlók értékelése alapján!
Akár már:

345.000 Ft

Ajánlatkérés
Netida Travel Utazasi Iroda
1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép. (Nincs személyes ügyfélfogadás)
utazas@netida.hu
+ 36 1 490-0010
netida.hu/
Ajánlat kód: 38682

Vélemények

N. Hedvig

Szuper, hogy az utalványokat sokáig fel lehet használni, így van mozgásterünk az utazással, repülőjeggyel.

N. Botond.

Mi az ausztriai hegyekben voltunk, szuper volt a szállás!

F. Dénes

Mi Prágában voltunk és nagyon elégedettek voltunk a kiválasztott szállással. Amit a hotelen megspóroltunk, abból finomakat ettünk!

Az ajánlat leírása

Ismerd meg az Osztrák-Magyar Monarchia Haditengerészetének hiteles történetét!

Időpont

  • 2021.09.29. - 2021.10.05.

Az ár tartalmazza 1 személyre

  • A megadott szállást
  • Reggelis ellátást
  • 4 alkalommal vacsorát és 1 alkalommal ebédet (helyi bor-, sonka- és fánk kóstolóval)
  • A helyszíni közlekedést
  • A magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza

  • Belépők (helyszínen fizetendő) kb. 45 EUR/fő
  • Idegenforgalmi adót (helyszínen fizetendő) kb. 6 EUR/fő
  • Útlemondási biztosítást 1,5 %
  • BBP utasbiztosítás (Aegon)
    • Basic: 590 Ft/fő/nap
    • Extra: 790 Ft/fő/nap
    • Exclusive: 1.090 Ft/fő/nap

Program

1. nap: Budapest - Szarajevó

Indulás reggel 6 órakor Budapestről. Utazás Az M6 autópályán, majd Eszék-Zenica érintésével Szarajevóba. Érkezés a délutáni órákban. Tematika útközben: Az orosz-török háború 1878, Bosznia OMM megszállása. A Berlini Kongresszus, Andrássy szerepe és Bosznia jogállása, az okkupáció. Az OMM pacifizáló tevékenysége, Bosznia integrálása a birodalomba (vasút, infrastruktúra, városi építkezések, stb) 30 évvel később: 1908. az annexió. Katonai kiképzés Bosznia-Hercegovinában, a bosnyák katonák "hírneve", teljesítménye az első világháborúban. A világháború közvetlen előzménye: a szerb " fekete kéz" mozgalom és a szerb titkosszolgálat provokációja, a szarajevói merénylet és körülményei 1914.

A szállás átvétele Szarajevóban, majd gyalogos városnézés az óvárosban. Séta a Miljacka folyó partján, fényképezés az OMM korabéli impozáns neomór könyvtár épületénél, majd a Bascarsija negyed északi peremén. Gyalogos séta az oszmán-török negyedben, a legendás piacon (a mesés kelet hangulatával), majd a Gazi Husrev bég múzeumánál (egykori medresze), és a pénteki nagymecsetnél, a Gazi Husrev dzsáminál. Séta a Monarchia korabéli, európai arculatú vásárló utcákon a római katolikus főtemplomig. Szabad program, fakultatív vacsora az OMM vagy az oszmán-török negyedek egyikében és vásárlási lehetőség a színes, hangulatos piacon. Tranzitszállás Szarajevóban (1 éj).

2. nap: Szarajevó – Herceg Novi

Reggeli a szállodában, majd séta a szarajevói merénylet múzeumához, a múzeum megtekintése. Ismerkedés Ferencz Ferdinánd trónörökös szarajevói látogatásával és magával a merénylettel a múzeumban. Továbbutazás 11 órakor Szarajevóból Foca és Trebinje érintésével Herceg Novi-ba (Castelnuovo di Cattaro). Érkezés a késő délutáni – koraesti órákban a Monarchia egykori legendás városába. Tematika útközben: A Jugoszláv összeomlás és a boszniai háború. Bosznia-Hercegovina felépítése és a Daytoni békeszerződés: Bosnyák-Horvát föderáció és a Boszniai Szerb Köztársaság. Montenegró története a kezdetektől 1914-ig, majd szerepe az első világháborúban. Az OMM dalmáciai határainak kialakulása. Az OMM hadiflotta története (személyi állomány, képzés, technikai állomány, ipari háttér, bázis kikötők, stratégiai célok, a déli bázis szerepe és kiépülése). Új haderőnemek a hadrendben: tengeralattjárók és haditengerészeti repülők. A keskeny nyomtávú vasút az öbölben. Castelnuovo di Cattaro "hírneve", presztízse az OMM -en belül.

Érkezés a szálláshelyre Herceg Noviban (4 éj), a szobák átvétele. Vacsora a szállodában, szabad program.

3. nap: Herceg Novi – Kotor - Lovcen-hegy – Gorazda-erőd – Herceg Novi

Reggeli a szállodában. Utazás az öböl peremén az egykori Kumbori és Gjenovici támaszpontok (tengeralattjárók, haditengerészeti légierő) mellett Risan és Perast érintésével Cattaro-ba, az OMM hadiflotta egykori főhadiszállására. Útközben ismerkedés Cattaro történelmével az OMM időszakig. Városnéző séta gyalog: a tengeri kapu, főtér, az egykori OMM Hadiflotta főparancsnoki épülete, a székesegyház, a püspöki palota, az olasz reneszánsz paloták, sikátorok, majd látogatás a haditengerészeti múzeumban, ahol kiemelten az OMM hadiflotta anyagát bemutató részleggel foglalkozunk.  Eredeti fényképek, modellek kapcsán felelevenítjük a flotta egy-egy hajójának, legendás parancsnokának tetteit. Rövid szabad program a városban, fakultatív lehetőségek: ebéd egyénileg vagy séta a város fölé magasodó, szédítő középkori erődrendszer látogatható részeihez. Délután utazás a Lovcen-hegyre a szédítő, 18 km hosszú szerpentinen a Krstac-hágóig. Ismerkedés az 1759 méter magas Lovcen-hegy geológiájával, mitológiájával, a szerpentin kiépülésével (annak legendájával), többszöri fényképezéssel. Kiemelt téma: a “Lovcen-ütegek” története az I. világháborúban, a Krstac-hágón, az egykori ütegek egyik pozíciójából az öböl megtekintése. Visszaút a szerpentinen, utazás az öböl egyik legbelső pontját védő, viszonylag jó állapotban máig megmaradt “Gorazda” OMM erődítményhez. Az erőd meglátogatása, fényképezés. Utazás Tivat-on át Lepetane-be, komppal (autóval együtt) átkelés az öböl vizén, majd érkezés Herceg Novi-ba vacsora előtt. Tematika: Kumbori bázis (tengeralattjárók, légierő), Gjenovici bázis. Cattaro, a főparancsnokság. A Lovcen-ütegek története és azok semlegesítése. OMM erődépítészet (alapelvek, szerkezet, alkalmazott anyagok, statika)

4. nap: Herceg Novi – Mamula-erőd – Arza-torony – Herceg Novi

Reggeli után “erődtúra” a Cattaro (Kotor)-i öböl bejáratánál.  Utazás kis hajóval az öböl közepén emelkedő festői szigeten (Lastavica) álló, Lazar Mamula osztrák hadmérnök tábornok tervezte Mamula-erődhöz. Az erőd alapos bejárása, történetének ismertetése, a gyönyörű panoráma fényképezése. Továbbutazás hajóval a haditengerészeti támaszpont bejáratát védő erődhöz, az Arza-toronyhoz. Az erőd fényképezése (megtekintése belülről nem lehetséges), majd ismerkedés a partvédő erődök harci cselekményeivel, a békeidők “belövési” gyakorlatával, az öblöt védő műszaki zárakkal és egyes harci cselekmények idején a védők leleményes, ellenséget megtévesztő tevékenységével. Délután visszaérkezés hajóval Herceg Noviba. A temetőben az OMM katonasírok megtekintése, majd rövid séta az óvárosban. Vacsora a szállodában. Tematika: Az OMM flotta taktikája és stratégiája az első világháborúban. Kikötővédelmi műtárgyak: erődök, műszaki zárak. Az Otranto-i zár és annak "feltörése". OMM tengeralattjárók operatív tevékenysége, tengerész történetek (U5, U12, U14, Lales-villa). 

5. nap: Herceg Novi – Virpazar – Cetinje – Herceg Novi

Reggeli után Utazás Montenegró festői tengerpartján (kompolás Tivat irányában) Budva, Becici, Sveti Stefan elegáns üdülőhelyeinek érintésével Castel Lastua-ba (Petrovac), ahol fényképezés az öböl közepén található szigeten épült kápolnánál (a kontinensről, magaslati pontról). Ismerkedés a Zenta cirkáló történetével (építés, külföldi missziók, Kína, boxerlázadásban betöltött szerepe és az 1914-es blokád tevékenység valamint a francia hadiflottával vívott csatájának és elsüllyedésének története). Továbbutazás festői hegyvidéki tájon, fényképezés az OMM egykori határvidékét őrző erődítménynél, majd érkezés Virpazar-ba, az egykori török szandzsák-székhelyhez, az Albániával határos tó partján épült kisvárosba. Ebéd és borkóstoló egy helyi étteremben (montenegrói sonka, borok, mézes fánk kóstoló), az étteremben a falon kiállított korabéli, 1914-es helyi újság megtekintése, mely a Zenta cirkáló elsüllyesztését adja hírül. Továbbutazás Cetinjébe, Montenegro egykori fővárosába. Az OMM emlékek megtekintése, az egykori nagykövetség épületének fényképezése a “követségek utcáján”, majd az OMM ágyúk fényképezése a múzeum mögötti parkban. A királyi Palota kertjében az óriási, egykor hadi célokat szolgáló Montenegro domborzati makett megtekintése és elemzése. Szabad program, fakultatív lehetőség: az egykori királyi palota vagy a kolostor megtekintése. Visszaút Herceg Noviba, érkezés vacsoraidőben. Tematika: Az OMM legdélebbi határvárosa. A Zenta cirkáló története és pusztulása, a túlélők története. Virpazar természeti adottságai, története. Cetinje-Montenegró fővárosa, Montenegró szerepe az első világháborúban és azt követően.

6. nap: Herceg Novi – Dubrovnik – Pocitelj - Mostar

Reggeli után utazás a történelmi Ragusa-ba (Dubrovnik). Érkezés a déli órákban, gyalogos városnézés az Adria gyöngyszemeként is aposztrofált városban. Útközben ismerkedés a történelmi Raguza létrejöttével, a Magyar Királyság és Velence küzdelmeivel, a levantei kereskedelemben történő részvételével, az olasz karakterű építészetével és a függetlenségi korszakkal, majd az 1667-es fökdrengéssel és következményeivel, valamint a Napoleoni korszakkal, majd az 1814-től Habsburg, és 1867-től OMM fennhatóság alá tartozó város szerepével az OMM hadiflotta szabadságos tisztjeinek életében, OMM korabéli átalakításokkal a városban. A városnézés során  megtekintjük a haditechnikai újításként épített Bokar erődöt (kívülről), a Minceta bástyát és az óvárost övező, hibátlan falgyűrűt, majd a Ferences kolostorban Szent László királyunk ereklyetartóját, a város főutcáját, a könnyed olasz gótikus palotákat és Városházát, a régi kikötőt, ahol egykoron 300 gálya (karakk) horgonyzott, a Domonkos kolostort (kívülről) és a katedrálist, mely  Szent István királyunk ereklyéjét rejti. A városnézés után szabad program, fakultatív lehetőségek: ebéd egyénileg, illetve séta a várost övező falgyűrűn (félig vagy teljesen körben).

Továbbutazás Horvátország, Bosznia (Neum-i tengeri kijárat) majd Horvátország területén a Peljesac-félsziget panorámája mellett Boszniába, a Neretva folyó völgyében elterülő, Mátyás királyunk alapította festői, középkori kisvárosba, Pocitelj-be. Útközben ismerkedés a középkori Magyar Királyság Balkán politikájával, a terjeszkedő oszmán-török hatalommal szemben szisztematikusan kiépített, mélységben tagolt déli védelmi rendszerével, az azt támogató erődrendszerrel, dunai hadiflottával, migrációs politikával, földbirtok-és haderő szerkezeti reformokkal és politikai tevékenységgel. Rövid közös séta a Neretva partján, festői, félköríves hegygerinccel védett, középkori várral koronázott óvárosban, mely őrzi az oszmán-török kor hangulatát. Igazi török kávékóstolási lehetőség, a speciális, helyi gyümölcsök és rakijában áztatott gyümölcsök vásárlási lehetősége. Továbbutazás a Neretva folyó mentén Mostar-ba. Séta a híres hídig, majd a gyönyörűen felújított, hangulatos oszmán-török milliőt kínáló óvárosban a megannyi bazár között. A híd múzeumában (belépő egyénileg) az OMM koraszak legendás fényképének megtekintése, melyen Ferencz József császár látogatja meg a várost. Rövid szabad program. A szállás átvétele. Tranzitszállás Mosztárban (1 éj).

7. nap: Mostar - Budapest

Korai reggeli után utazás a Szarajevo-Zenica-Doboj-Eszék-Budapest útvonalon, érkezés Budapestre 18-20 óra között, a határátlépésektől és a forgalmi helyzettől függően.

Jó utat kívánunk!

Netida Travel Utazasi Iroda bemutatkozó

A Netida Utazási Iroda elvisz Téged szinte bárhová álmaid nyaralására,legyen szó tengerpartról, csodás természeti tájakról vagy izgalmas városnézésről. A külföldi utak mellett belföldi ajánlatokkal is
találkozhatsz náluk, hiszen az iroda igyekszik bemutatni közönségének Magyarország látnivalóit is, amelyekből több van, mint gondolnád! Különösen kedvező árakon juthatsz el célpontjaidra, ahol kényelmes,barátságos és exkluzív szállodákban pihenhetsz. Böngéssz a Netida utazásai között, s tervezd meg velük álmaid vakációját! Ügyfélszolgálatuk is készséggel áll rendelkezésedre, ha bármi kérdésed lenne valamelyik utazással vagy szállással kapcsolatban.
NetidaTravel - 1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép.
Netida Travel Utazasi Iroda
1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép.
(Nincs személyes ügyfélfogadás)
utazas@netida.hu
+ 36 1 490-0010

Ehhez az akcióhoz nem érkezett hozzászólás.

Dióhéjban

7 napos emléktúra a Dél-Adrián az Osztrák-Magyar Haditengerészet nyomában, reggelivel, 4 vacsorával, 1 ebéddel, szakmai idegenvezetéssel

Fontos

Az utazásról a fontos tudnivalókat és a részvételi díj tartalmát a szöveg leírásában találod. Az ajánlat érvényessége a szabad helyektől függ • Egyéni igény kapcsán kérj árajánlatot az utazási irodától, a végleges kalkuláció ennek alapján módosulhat. • Vásárlás után 2 munkanapon belül érvényesítsd a megvásárolt utazási szándékod emailben az utazas@netida.hu címen, ajándékutalvány esetében is.

Figyelem! Az árak az Euró árfolyama és az aktuális gazdasági helyzet miatt változhatnak. Ezért kérjük, vásárlás előtt kérjen ajánlatot az utazas@netida.hu email címen vagy az ajánlatkérés funkció segítségével! Kollégáink rövid időn belül pontos kalkulációt küldenek Önnek!

Ügyfélszolgálat

segitseg@alkupon.hu
+36 1 490-0010
+36 20 283 9008
  Elérhető
Hétfő - Péntek: 09:30-15:00
Oldal tetejére