Quinoa – ha finomat ennél és fontos az egészséged is!
A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, amit az inkák a Magok Anyjának tartottak. Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb részeken. Gyorsan megfőzhető, kellemesen semleges ízének és állagának köszönhetően készíthetjük köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is.
A quinoa magas tápértékű, dús fehérjeforrás, ami rostban igen gazdag. B-, E-vitamin és Béta karotin található benne. Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárulnak a káros szabad gyökök hatástalanításához, ezért sportolók számára különösen ajánlott, valamint a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője is lehet.
Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (pl. búza, árpa, zab, rizs).
A quinoa sok rostot tartalmazó, lassan lebomló szénhidrátforrás, ezáltal alkalmas cukorbetegeknek, fogyókúrázók részére, kismamáknak, székrekedésben szenvedőknek. Méregtelenítő kúrák kiváló kisegítője lehet. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Tápanyagtartalom 100 g-ban:
- Energiaérték 390 kcal / 1650 KJ
- Fehérje 11,7g
- Szénhidrát 72,2g
- Zsír 5,7g
Legyen szép napod!
Ehhez az akcióhoz nem érkezett hozzászólás.
Kérdezz az akcióról