Gyönyörködj a kora őszi Bükkben és Mátrában, s kóstold meg a híres szilvásváradi pisztrángot!
Időpont
Az ár tartalmazza 1 személyre
Az ár nem tartalmazza
Felár
Program
A Mátra hegyeinek ölelésében fekvő Parádsasvárra érkezve, az első, amit megpillanthatunk az a romantikus mesekastély, mely ma elegáns szállodaként üzemel. A hatalmas fenyők között álló neoreneszánsz vadászkastélyt az 1800-as évek végén Ybl Miklós tervezte a környék akkori birtokosának, Károlyi Györgynek a megrendelésére.
A kastélyt Sasvárként is emlegették, a település is erről kapta a nevét. Előtte Újhutának hívták, mert itt működött a környék egyik legjelentősebb üveghutája. A Mátrában már a 16. századtól működtek kis üveghuták, amiket 30-40 évente új helyre költöztették, ugyanis egy idő után elfogytak a fák az erdőből.
A környék szénsavas forrásvizét, a csevicét 1804-től rendszeresen palackozták, az ehhez az üvegeket és a fürdőpoharakat is itt készítették. Ezeket a díszes, az adott fürdővárosra jellemző vésettel ellátott poharakat a reformkortól nemcsak az ivókúrákhoz használták, de szuvenírként is népszerűek voltak. Mára ugyan megszűnt a gyár, de a kis manufaktúrában továbbra is készítenek kisszériás, egyedi termékeket üvegfújással. Az egyik különlegesség, a sötétben is világító foszforeszkáló pohár, mely különleges ajándék lehet.
A Mátra vonulatait követve átutazunk a Bükkbe, ahol utunk következő állomása Bélapátfalva. Itt található a Ciszterci Apátság, Magyarország egyetlen épen maradt középkori temploma. Az 1232-ben alapított apátság egy igazi kuriózum a középkor kedvelőinek, melyet belülről is megtekintünk.
A Bükkben maradva következő megállóhelyünk Szilvásvárad lesz, ahol erdei kisvasúttal folytatjuk utazásunkat a Szalajka völgyben. Egy negyed órás vonatozást követően, a fenti végállomásról gyalog indulunk vissza a völgybe, ami kényelmes kb. 4 km-es túra, útközben többszöri megállással. Megtekintjük a Fátyol-vízesést, illetve ha az időjárás engedi a Szikla-forrást. Az út folyamán több tó mellett is elhaladunk, melyekben Magyarország legjobb éttermeibe tenyésztik a pisztrángokat. Természetesen az ebéd mi más lehetne, mint félúton egy frissen kifogott és kályhában sült pisztráng salátával.
Fél napig pihen a frissen kifogott hal sóban, majd nyársra húzva beakasztják a kályhába, és nagyon lassan, legalább 2 órán keresztül sütik. Ez úgy történik, hogy lent égnek a fahasábok, és ahogy ég a tűz, felforrósítja a levegőt, ami így átjárja, és egészen lassan megsüti és enyhén megfüstöli a halat. Csak annyi füstöt kap a pisztráng így, mintha bográcsban készítenénk az ételt. Ezzel a módszerrel a saját zsírjában, a forró levegőn sül meg a hal.
Miután megebédeltünk, tovább folytatjuk erdei sétánkat Szilvásvárad központjáig, ahol vár már a buszunk. Visszaérkezés Budapestre az esti órákban.
Jó utat kívánunk!
Jelentkezz be vagy regisztrálj és utána tudsz kérdezni!
Az utalvány megvásárlása nem egyenértékű a foglalással. Az ajánlat érvényessége a szabad helyektől függ • Egyéni igény kapcsán kérj árajánlatot az utazási irodától, a végleges kalkuláció ennek alapján módosulhat. • Vásárlás után érvényesítsd az utalványod emailben, az utazas@netida.hu címen.
Figyelem! Az árak az Euró árfolyama és az aktuális gazdasági helyzet miatt változhatnak. Ezért kérjük, vásárlás előtt kérjen ajánlatot az utazas@netida.hu email címen vagy az ajánlatkérés funkció segítségével! Kollégáink rövid időn belül pontos kalkulációt küldenek Önnek!
segitseg@alkupon.hu | |
+36 1 490-0010 +36 20 283 9008 |
|
Elérhető Hétfő - Péntek: 09:30-15:00 |
Ehhez az akcióhoz nem érkezett hozzászólás.
Kérdezz az akcióról