8 napos körutazás Törökországban, az egykori Mezopotámia területén, repülőjeggyel, illetékkel, félpanzióval, 3-4*-os szállásokkal, idegenvezetéssel

Ajánlat kód: 44535
Netida Travel Utazasi Iroda
1 5
4.8 Kiváló
A vásárlók értékelése alapján!
Akár már:

965.000 Ft

Opciók

Korlátozott darabszámban!

Netida Travel Utazasi Iroda
1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép. (Nincs személyes ügyfélfogadás)
utazas@netida.hu
+ 36 1 490-0010
Ajánlat kód: 44535

Vélemények

N. Hedvig

Szuper, hogy az utalványokat sokáig fel lehet használni, így van mozgásterünk az utazással, repülőjeggyel.

N. Botond.

Mi az ausztriai hegyekben voltunk, szuper volt a szállás!

F. Dénes

Mi Prágában voltunk és nagyon elégedettek voltunk a kiválasztott szállással. Amit a hotelen megspóroltunk, abból finomakat ettünk!

Az ajánlat leírása

Fedezd fel az egykori Mezopotámiát egy izgalmas történelmi körutazáson!

Időpontok

 • 2024.10.28 - 2024.11.04.: , 965.000 Ft

Az ár tartalmazza 1 személyre

 • a nemzetközi és belföldi repülőjegyeket illetékkel (melynek értéke: kb. 165 000 Ft)
 • a szállást hangulatos, 3-4*-os szállodákban, kétágyas szobákban
 • a félpanziós ellátást
 • a megadott programokat
 • a belépőjegyeket
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza

 • Utasbiztosítást
 • Az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%
 • A borravalókat kb.: 7 €/ fő/ nap

Felár

 • Egyágyas felár 155 000 Ft

Program                  

1. nap: Budapest – Diyarbakir - Érkezés a Fekete Városba

Elutazás Budapestről Diyarbakirba. Különös hely ez: a város meghatározó szerepű volt szinte minden, Anatóliát, a Közel-Keletet és Perzsiát uraló civilizáció történelmében. A történelem során fontos kereskedelmi útjain luxustermékekkel megrakott karavánok haladtak, termékeny földjei a búzatermesztés legkorábbi nyomait őrzik. Királyságok emelkedtek magasba és buktak a feledés kútjába itt, asszírok, pártusok, médek, perzsák, örmények nevezték lakhelyüknek. Az 1. században a szír kereszténység központjaként ismerték, később a rómaiak körbekerítették – ma is látható, impozáns városfala az UNESCO Világörökség része, a világ második leghosszabb városfala a Kínai Nagy Fal után. Érzekés este, alvás Diyarbakirban, ahol a kultúra, a lélek és a karakter édestestvérek

2. nap: Diyarbakir – Mardin - A Tigris folyó évezredes titkai

Kezdetét veszi a kaland! Diyarbakir óvárosa és a termékenységet és bőséget biztosító Tigris folyó az első állomásunk. Mintha az egész város a fűszerszagú utcán volna! A járdán, alacsony székeken, közös asztalnál étkezők akkor is nagyokat beszélgetnek, ha soha nem látták egymást. Jó látni ezt a meleg barátságosságot, mellyel itt az idegeneket fogadják! Megnézzük a hidat, mely egy ívvel lepipálja a mi hortobágyi kilenclyukúnkat. A városfal, a Citadella és az ősi mecset után pihenőt tartunk egy hangulatos, régi hánban. Az udvar közepén álló, hatalmas fa árnyékában isszuk meg kávénkat és/vagy édes gyümölcsnektárunkat. (Törökország bővelkedik mecsetekben, itt nem csak az iszlám művészet elemeiben gyönyörködhetünk, de az imatérhez vezető udvar körüli épületeken megfigyelhetjük a most divatos újrahasznosítás fogalmának korai értelmezését is. Az ókori római építmények átértelmezésének egyedülálló példái ezek. Ezt és a következő éjszakát Mardinban töltjük.

3. nap: Mardin - A Sáfrány kolostor békéje és egy gasztronómiai ízutazás

Az ismerkedést és egyben az időutazást egy illatos sáfrányos teával kezdjük, mielőtt belépnénk az 5. századi szír ortodox kolostorban, mely sokkal több, mint egy ősi kolostor a drámai tájban. Önmagában mint gyönyörű épület is megállná a helyét, azonban a Deyrulzafaran (sáfrány) kolostor egyike a világ legidősebb kolostorainak, mely évszázadokig a szír kereszténység meghatározó spirituális központjaként működött. A mai napig a közösség fontos zarándokhelye, a szír keresztények Mekkája, mely túlélt rengeteg támadást és üldöztetést. Helyén 4500 éve a mezopotámiai napisten temploma állt.

Ezen a területen a szőlő dúsan terem, és korábban a keresztények asztalára rendszeresen került bor. Történeteket hallhatnak a szőlész-borász hagyományok újjáéledéséről, miközben megkóstolják a kolostor kiváló borát. A lenyűgöző szépségű Mardin a környék egyik leghangulatosabb városa, mely igen patinás múlttal büszkélkedhet. A teraszos elrendezésnek köszönhetően az óvárosból pompás a panoráma: Mezopotámia dús és termékeny sík vidéke tárul elénk. Ahogy leszáll az alkonyat, a lemenő nap aranyfénybe burkolja a sárgás kőből épült, teraszos házakat. Vacsorázni egy olyan egyedi hangulatú étteremben, egykori szír házban fogunk, melynek tulajdonosa világhírű séf és a Basque Culinary World Prize, a gasztronómia Nobelének büszke díjazottja. Ezt a díjat olyanok kapják, akik nem csak főzni tudnak kiválóan, de munkájukkal hozzájárulnak a gasztronómia kultúraőrző, értékvédő, megtartó és támogató szerepéhez. (Lásd: cikk róla.) Éjszaka Mardinban.

4. nap: Mardin – Sanliurfa - Ismeretlen, ősi világok és a Selyemút

Képzeljük el, hogy a Selyemúton haladunk, melyen Iránból perzsa datolya, sáfrány és pisztácia, Indiából szantálfa, Egyiptomból üveg áramlik Kína felé, hogy a visszaúton a teherhordó állatok selyemmel és porcelánnal megrakodva jöjjenek. Dara ősi városa ennek szemtanúja volt, és az 5. századi alapítású hely városfala, kapui, épületei, ásatásai mind erről mesélnek. De még mélyebbre ereszkedünk a múltnak kútjába – Göbekli Tepe a neolitikum kezdetén, időszámításunk előtt 9600-8200 között épült, ez a legősibb megalitus lelőhely. Ősi templomának maradványai lenyűgözőek – 11 500 évvel ezelőtti rituálék helye ez. Nem kevésbé érdekesek a szír határhoz közeli észak-mezopotámiai város, Harran méhkasszerű házai, ahol az idősebb nők közül vannak még, akik ősi jelképeket viselnek arcukon tetoválás („dek”) formájában.

Fakultatív zenés vacsora zárja tartalmas és különleges napunkat, a térség jellegzetes hangszereivel-táncaival kísérve. Sanliurfában alszunk ma és holnap.

5. nap: Sanliurfa – Nemrut-hegy - Titokzatos szertartáshely a hegy tetején

Szabadnap fakultatív programmal. Az Eufrátesztől északra fekvő város az Ábrahámhoz (Ibrahim) kötődő zsidó és iszlám legendák színhelye. Innen indul fakultatív kirándulásunk a Nemrut-hegyre. Sokat utazunk, hogy megláthassuk a Kommagene királyság hatalmas, misztikus szobrait – de útközben fel fogjuk fedezni, hogy az ősi tájakon való áthaladásnak szintén van valami szavakkal elmondhatatlan, misztikus ereje. A 2134 méter magasan tornyosuló, monumentális szobrok, a környezet, az ősiség – ezek egyszerre hatnak, és úgy érezzük, mi is a történelemkönyv sorai közt kaptatunk. A kopár hegy különös szertartásoknak adhatott otthont. Egykor volt istenek otthona ez, akik titkaikat még mindig őrzik. (A Nemrut-hegyre buszokkal jutunk fel, a világörökségi területet gyalog járjuk be. A túra átlagos erőnléttel teljesíthető.) Akik a városban maradnak, Urfa híres bazárjában és Ábrahám-kegyhelyén nézhetnek szét. Bőven akad számukra is látnivaló.

6. nap: Gaziantep - Ősi folyó, ősi város, ősi kultúrák

Az ételek Törökországban mindenhol jók, de mintha Gaziantepben lennének a legfinomabbak. A baklavájáról híres városban és környékén van miért időzni. Pisztáciaültetvények között utazunk az Eufráteszhez, hogy a hegyek közt méltóságteljesen hömpölygő folyó vizén hajózva fedezzük fel a szintén ókori eredetű, elsüllyed Halfetit. Mecsetjének csupán minarete lóg ki a vízből – a gát építésével a felduzzasztott folyó elnyelte a többi részét. Ami megmaradt belőle, az a domboldalon kapaszkodik. A környék haléttermei nagyon népszerűek. A kellemes és látványos kirándulás után a Zeugma régészeti lelőhelyéhez jutunk. Az antik település egy részét a gát építésekor elnyelte a víz. Mozaikjait Gaziantepbe menették, holnapi napunk legszebb része lesz, hogy ezeket megnézzük. Ma az ásatási területen az egykori hellén város nyomait keressük. Két éjszakát töltünk Gaziantepben.

7. nap: Gaziantep - Törökország konyhájának eredője

Hettiták, Bizánc, perzsák, arabok, rómaiak emlékét őrzi a város, ahol ma a világ legnagyobb mozaikmúzeuma vár minket. 2448 négyzetméternyi mozaikképen tárul elénk az egykori rómaiak időszámításunk előtti második században jellemző élete, kultúrája, vallása, mindennapjai. Elképesztően élénk és gazdag látvány. Megtekintjük a város gazdag gasztronómiai örökségére alapított múzeumot, majd beleveszünk a Gaziantep kínálta plebejus örömökbe. Fürtökben lógó, szárított padlizsánok, hajlott hátú, nagy figyelemmel dolgozó rézművesek kiskalapácsainak ütemes kopogása a fémen, mindenhol teázó emberek, olyan szőnyegek, melyek már rég eltűntek Isztambul bazárjaiból, miközben folyton ragacsos a kezünk, mert a friss baklavának bizony ez a hazája. Törökország konyhájának eredője Gaziantepben van, ahol azonnal el is feledünk mindent, amit eddig a török konyháról gondoltunk. Ami nem is török, hanem anatóliai. A bazár labirintusszerű világában a cipőkészítők, fűszerűárusok, réztálcadomborítók közt megkeressük az árkádos Zincirli Bedestent, a város hagyományos kereskedelmének szívét, és eljutunk az Elmaci Pazari környékére is, ahol a híres Güllüoğulu család cukrászdát nyitott 1871-ben, és tevékenységük azóta Isztambultól Antepig virágzik, a fogorvosok legnagyobb örömére. Akik részt vettek isztambuli gasztrotúránkon, már kóstolták utánozhatatlan édességeiket – itt megtalálják az eredetit. Egy népszerű kávéházba is betérünk – az itt tapasztalt vendéglátás és vendégszeretet egészen egyedülálló.

8. nap: Gaziantep – Isztambul – Budapest - Hazautazás isztambuli intermezzóval

Hazaindulunk, de Isztambulban megszakítjuk utunkat, hogy beleszippantsunk a város levegőjébe, és pár órát sétáljunk Sultanahmetban, a Bizánci BIrodalom egykori központjában.

Éljen a lehetőséggel, szerezzen kivételes élményeket Törökország ízekben és látnivalókban végtelen gazdag vidékén! Jöjjön velünk Mezopotámiába, kalandozzunk az Eufrátesz folyó mentén, a sumérok, asszírok, babiloniak, Ábrahám és a Selyemút vándorainak útvonalán! Bazaltból épült, fekete város, működő ősi, szír kolostorok, a világ legrégebb óta lakott helye, csodás hellén mozaikok és monumentális-misztikus istenszobrok és ma még élő, de eltűnőben lévő hagyományok várják a különlegességek kedvelőit. Elég sok érv, hogy most kell ide elmenni. És azt még bele sem számoltuk, hogy ezt a területet Törökország gasztronómiai kincsestárának is nevezik.

Jó utazást kívánunk!

Netida Travel Utazasi Iroda bemutatkozó

A Netida Utazási Iroda elvisz Téged szinte bárhová álmaid nyaralására,legyen szó tengerpartról, csodás természeti tájakról vagy izgalmas városnézésről. A külföldi utak mellett belföldi ajánlatokkal is
találkozhatsz náluk, hiszen az iroda igyekszik bemutatni közönségének Magyarország látnivalóit is, amelyekből több van, mint gondolnád! Különösen kedvező árakon juthatsz el célpontjaidra, ahol kényelmes,barátságos és exkluzív szállodákban pihenhetsz. Böngéssz a Netida utazásai között, s tervezd meg velük álmaid vakációját! Ügyfélszolgálatuk is készséggel áll rendelkezésedre, ha bármi kérdésed lenne valamelyik utazással vagy szállással kapcsolatban.
NetidaTravel - 1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép.
Netida Travel Utazasi Iroda
1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép.
(Nincs személyes ügyfélfogadás)
utazas@netida.hu
+ 36 1 490-0010

Ehhez az akcióhoz nem érkezett hozzászólás.

Kérdés küldése

Dióhéjban

8 napos körutazás Törökországban, az egykori Mezopotámia területén, repülőjeggyel, illetékkel, félpanzióval, 3-4*-os szállásokkal, idegenvezetéssel

Fontos

Az utazásról a fontos tudnivalókat és a részvételi díj tartalmát a szöveg leírásában találod. Az ajánlat érvényessége a szabad helyektől függ • Egyéni igény kapcsán kérj árajánlatot az utazási irodától, a végleges kalkuláció ennek alapján módosulhat. • Vásárlás után 2 munkanapon belül érvényesítsd a megvásárolt utazási szándékod emailben az utazas@netida.hu címen, ajándékutalvány esetében is.

Figyelem! Az árak az Euró árfolyama és az aktuális gazdasági helyzet miatt változhatnak. Ezért kérjük, vásárlás előtt kérjen ajánlatot az utazas@netida.hu email címen vagy az ajánlatkérés funkció segítségével! Kollégáink rövid időn belül pontos kalkulációt küldenek Önnek!

Ügyfélszolgálat

segitseg@alkupon.hu
+36 1 490-0010
+36 20 283 9008
  Elérhető
Hétfő - Péntek: 09:30-15:00
29 vásárló nézi most ezt az akciót
Oldal tetejére