6 napos körutazás Észak-Erdélyben, reggelivel, egy csángó ebéddel, buszos utazással, idegenvezetéssel – Máramaros, a moldvai csángók és Bukovina

Ajánlat kód: 33646
Netida Travel Utazasi Iroda
1 5
4.8 Kiváló
A vásárlók értékelése alapján!
Akár már:

156.700 Ft

Ajánlatkérés
Netida Travel Utazasi Iroda
1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép. (Nincs személyes ügyfélfogadás)
utazas@netida.hu
+ 36 1 490-0010
netida.hu/
Ajánlat kód: 33646

Vélemények

N. Hedvig

Szuper, hogy az utalványokat sokáig fel lehet használni, így van mozgásterünk az utazással, repülőjeggyel.

N. Botond.

Mi az ausztriai hegyekben voltunk, szuper volt a szállás!

F. Dénes

Mi Prágában voltunk és nagyon elégedettek voltunk a kiválasztott szállással. Amit a hotelen megspóroltunk, abból finomakat ettünk!

Az ajánlat leírása

Látogass el a moldvai csángókhoz, fogyassz el velük egy autentikus ebédet, s kirándulj Észak-Erdély legszebb tájain és történelmi városaiban!

Opciók

  • 2024. júl. 30 - aug. 4.: , 156.700 Ft

Az ár tartalmazza 1 személyre

  • Az autóbuszos utazást
  • 5 éjszaka szállást
  • Reggelit
  • A helyi idegenforgalmi adókat
  • Az útlemondási biztosítást
  • Az idegenvezetést
  • A felsorolt programokat
  • A csángó ebéd költségeit

Az ár nem tartalmazza

  • Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 485 Ft/nap
  • Belépők

Felár

  • Félpanziós felár: 34.900 Ft (5 vacsora)
  • Egyágyas felár: 39.500 Ft

Szállás

5 éjszaka kényelmes, kétágyas, fürdőszobás szállodai szobákban. Marosvásárhelyen és Bukovinában 4 csillagos, a többi helyen 3 csillagos szállodát biztosítunk.

Program

1. NAP: NAGYSZALONTA
Elutazás Székesfehérvárról, a Piac téri parkolóból reggel 4.30-kor. Budapestről az autóbusz 5.45-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Szolnok – Békés – Sarkad útvonalon a határ menti Nagyszalontára, Arany János szülővárosába. A valaha színmagyar városban még mindig 50% felett van a magyarok részaránya. Látogatás a Fő tér melletti Csonka-toronyban berendezett Arany János-emlékmúzeumban, amelyet még a költő fia, Arany László hozott létre apja halála után. Ezt követően rövid szabadidő, illetve lehetőség elsétálni a költő szülőházához.
A déli órákban továbbutazás Nagyvárad érintésével Marosvásárhelyre, szállás (1 éj).

2. NAP: MAROS VÖLGYE, BÉKÁS-SZOROS, MOLDVAI CSÁNGÓ MAGYAROK
Utazás kelet felé a Maros szép völgyében Szászrégen és Gyergyószentmiklós városokon keresztül. Átkelünk a Kárpátokon, közben egy sétát teszünk a vadromantikus Békás-szorosban. A Békás-patak szurdokának nincs párja az egész Kárpátokban, drámai hatásúak a 200-300 méter magas, szinte függőleges sziklafalak jó egy kilométeren keresztül.
A történelmi Erdély területét elhagyva a kora délutáni órákban érkezünk meg a moldvai csángó magyarok földjére. Sajnos a mai Magyarországon nagyon kevesen tudnak erről a kis népcsoportról (néhány tízezer emberről van szó). A többi csángó népcsoport (gyimesi csángók, hétfalusi csángók) olyan vidéken él, amely Trianon előtt Magyarország része volt, a moldvai csángók viszont Moldvában, olyan területen, amelyik nem tartozott Magyarországhoz. Ők már a kivándorlásuk idején, az 1700-as években kiszakadtak a magyar nemzetből, és kimaradtak az 1800-as évek elején lezajlott nyelvújításból. Az itteni falvak fő vonzereje éppen az itt élő emberek archaikus beszédmódja, ők a nyelvújítás előtti ősi magyar nyelvet beszélik, amelybe azért jó pár román szó is keveredik.
A csoport Pusztinán, az egyik legtipikusabb csángó faluban részt vesz egy folklór programon, amelyhez egy helyi specialitásokból álló ebéd is tartozik. A falu lakóival való találkozás életre szóló élményt jelent az utasoknak. Lehetőség lesz sétára a faluban és a gyönyörű szép Szent István-templom megtekintésére is.
Továbbutazás a Keleti-Kárpátok lábainál fekvő Piatra Neamt városba, szállás (1 éj).

3. NAP: BUKOVINAI KOLOSTOROK
Utazás Románia legészakibb részébe, Bukovinába, amely 1918-ig Ausztria része volt, manapság Románia egyik legvonzóbb vidéke. Szép a táj, hangulatosak a falvak, jól karbantartott, takaros házakban élnek az emberek, és az egészet megkoronázzák a világhírű erődszerű kolostorok, melyeket az UNESCO már 1993-ban a világörökség részévé nyilvánított. A gyönyörű szép freskók a templomok belső és külső falán a Biblia történeteit mesélik el.
A nap folyamán egy kis körutazást teszünk Bukovinában, melynek során legalább 4 kolostort megnézünk a legjelentősebbek közül (Sucevita, Moldovita, Voronet, Humor kolostorai). Szállás egy szép fekvésű bukovinai kisvárosban (1 éj).

4. NAP: BESZTERCE, NAGYBÁNYA
Búcsú Bukovinától, utazás szép hegyvidéki tájakon nyugat felé. A Keleti-Kárpátok egyik fontos átkelőjén, a Borgói-hágón keresztül érünk vissza Erdélybe. Késő délelőtt rövid séta Észak-Erdély legjelentősebb szász városában, Besztercén (ódon hangulatú városmag, lábasházak a főtéren, gótikus evangélikus templom – tornya a legmagasabb Erdélyben).
Ezt követően továbbutazás Dés érintésével Máramaros megye székhelyére, Nagybányára. A város szép fekvése a XIX. század végén számos festőt vonzott ide, a nagybányai festőiskola a magyar képzőművészet legjelentősebb központja volt. A történelmi óváros bebarangolása mellett lehetőség lesz az európai színvonalú Szépművészeti Múzeum megtekintésére, ahol nagyrészt a művésztelep festőinek képei vannak kiállítva (Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Iványi-Grünwald Béla, Czóbel Béla stb.). A város másik nagy attrakciója kapcsolatban van a bányavárosi múlttal. A szintén európai színvonalú Ásványtani Múzeum az új városrészben, a kommunizmus idején felépült betonvárosban található (meghökkentően szép és érdekes ásványritkaságok, kristályok, egyedülálló kőzetek).
Szállás Nagybányán (2 éj).

5. NAP: KOLTÓ, DESZE, BARCÁNFALVA, MÁRAMAROSSZIGET, SZAPLONCA
Kora délelőtt átruccanunk a szomszédos magyarlakta faluba, Koltóra. Itt található az egykori Teleki-kastély, ahol Petőfi Sándor és Szendrey Júlia 1847-ben a mézesheteiket töltötték. Itt született többek között a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes verse, a „Szeptember végén”.
Az emlékkiállítás megtekintése után utazás a Gutin-hágón keresztül a Mára folyó völgyébe. Itt kezdődik az igazi Máramaros, ahol a falvakban sok helyen megőrződött a népi építészet, a hagyományos életmód, a színes népviselet. Itt még láthatóak a jellegzetes faházak, a hatalmas faragott fakapuk és a híres ortodox fatemplomok, melyek egy részét az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Ezek egyikét megnézzük Desze faluban.
A következő úticél az Iza folyó völgyében fekvő Barcánfalva, ahol látogatást teszünk a gyönyörű szép új kolostorban. A pompás épületegyütteshez egy érdekes néprajzi múzeum is tartozik.
Délután Máramarossziget városával ismerkedünk. Trianon előtt ez a település volt Máramaros székhelye, egyúttal Kelet-Magyarország egyik leggazdagabb városa. Erre emlékeztet a városközpont számos szép épülete. A közös séta után szabadidő, ezalatt az érdeklődőknek lehetőség a város melletti skanzen (Máramarosi falumúzeum) megtekintésére.
Ezt követően a Tisza völgyét követjük nyugat felé, hogy a nap zárásaként megnézzük Szaploncán a kuriózumnak számító Vidám temetőt.

6. NAP: SZATMÁRNÉMETI, NAGYKÁROLY, KAPLONY, ÉRMINDSZENT, ÉRSEMJÉN
Utazás Szatmár megye székhelyére, Szatmárnémetibe, melynek lakossága 1910 körül még 95%-ban magyar volt, mára sajnos 40% alá csökkent a magyarság részaránya. Délelőtt megcsodáljuk az óváros gyönyörű főterét a katolikus katedrálissal, majd elszörnyedünk a kommunizmus idejében felépült új városközpont bizarr főterén.
Ezután a még mindig magyar többségű Nagykároly városába utazunk, ahol megnézzük a nagyszerűen felújított Károlyi-kastélyt. Nagykároly mellett található a magyarlakta Kaplony község, melynek ferences rendi templomát Ybl Miklós tervezte, a templom alatt található a Károlyi család ősi kriptája, több díszes szarkofággal.
A következő állomás egy pici falu, Érmindszent, ahol Ady Endre nádfedeles szülőházát és a mellette lévő kúriában található érdekes Ady-kiállítást nézzük meg. Végül a nagy nyelvújító, Kazinczy Ferenc szülőfalujába, Érsemjénbe látogatunk, ahol a Kazinczy-emlékház megtekintésével búcsúzunk a Partiumtól. Átkelés Magyarországra, majd hazautazás a Debrecen – Szolnok útvonalon. Érkezés Budapestre és Székesfehérvárra a késő esti órákban.

Jó utat kívánunk!

Netida Travel Utazasi Iroda bemutatkozó

A Netida Utazási Iroda elvisz Téged szinte bárhová álmaid nyaralására,legyen szó tengerpartról, csodás természeti tájakról vagy izgalmas városnézésről. A külföldi utak mellett belföldi ajánlatokkal is
találkozhatsz náluk, hiszen az iroda igyekszik bemutatni közönségének Magyarország látnivalóit is, amelyekből több van, mint gondolnád! Különösen kedvező árakon juthatsz el célpontjaidra, ahol kényelmes,barátságos és exkluzív szállodákban pihenhetsz. Böngéssz a Netida utazásai között, s tervezd meg velük álmaid vakációját! Ügyfélszolgálatuk is készséggel áll rendelkezésedre, ha bármi kérdésed lenne valamelyik utazással vagy szállással kapcsolatban.
NetidaTravel - 1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép.
Netida Travel Utazasi Iroda
1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép.
(Nincs személyes ügyfélfogadás)
utazas@netida.hu
+ 36 1 490-0010

Ehhez az akcióhoz nem érkezett hozzászólás.

Dióhéjban

6 napos körutazás Észak-Erdélyben, reggelivel, egy csángó ebéddel, buszos utazással, idegenvezetéssel – Máramaros, a moldvai csángók és Bukovina

Fontos

Az utazásról a fontos tudnivalókat és a részvételi díj tartalmát a szöveg leírásában találod. Az ajánlat érvényessége a szabad helyektől függ • Egyéni igény kapcsán kérj árajánlatot az utazási irodától, a végleges kalkuláció ennek alapján módosulhat. • Vásárlás után 2 munkanapon belül érvényesítsd a megvásárolt utazási szándékod emailben az utazas@netida.hu címen, ajándékutalvány esetében is.

Figyelem! Az árak az Euró árfolyama és az aktuális gazdasági helyzet miatt változhatnak. Ezért kérjük, vásárlás előtt kérjen ajánlatot az utazas@netida.hu email címen vagy az ajánlatkérés funkció segítségével! Kollégáink rövid időn belül pontos kalkulációt küldenek Önnek!

Ügyfélszolgálat

segitseg@alkupon.hu
+36 1 490-0010
+36 20 283 9008
  Elérhető
Hétfő - Péntek: 09:30-15:00
Oldal tetejére