A hajdina kevéssé ismert gabonaféle, kissé karakteresebb, mogyorós íze miatt vannak, akik nagyon vagy épp kevésbé kedvelik. Tökéletes a gluténmentes étrendben, kiemelkedően magas a rosttartalma (25,7 g /100 g), sok fehérjét, aminosavat tartalmaz, de gazdag kalciumban, magnéziumban, káliumban, vasban és cinkben, valamint jelentős B-vitaminforrás is!
A hajdinát megfőzhetjük köretnek, de kásának is, sőt a lisztjét is használják, még palacsintasütésre is. A hajdinakása ugyanúgy készül, mint a zabkása, csak a gabonát előtte alaposan meg kell mosni, leszűrni, és külön meg kell főzni, dupla mennyiségű vízben.
Hajdinakása
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 1/2 bögre hajdina
- 2,5 dl növényi tej
- kevés édesítőszer
- kókuszreszelék
- gojibogyó
- chiamag
Elkészítés: A hajdinát alaposan átöblítem, majd egy edénybe teszem, felöntöm 1 bögre vízzel, és lassú tűzön megfőzöm.
Ha megpuhult, átöblítem vízzel, majd a növényi tejjel és kevés édesítőszerrel egy kis lábasba teszem, hozzáadok kb. egy maréknyi kókuszreszeléket, és pár perc alatt összefőzöm.
Megbolondíthatjuk gojibogyóval, chiamaggal vagy gyümölccsel.
Ehhez az akcióhoz nem érkezett hozzászólás.
Kérdezz az akcióról